Linkuri accesibilitate

Pericolele care ne pasc: nepăsarea, fuga de realitate


Valentina Enachi

Valentina Enachi: „Nu numărul studenților este important. Ideea de profit nu are ce căuta în învățământ. Aici sunt alte valori.”Luni
Alarma sună întotdeauna două ori. Îmi amintește de romanul lui James Cain. Poștașul sună întotdeauna de două ori. Plec la serviciu. Am multe de făcut. Ore, ședințe, rutină administrativă. Am fost rugată să susțin un curs de etică profesională. Mărturisesc că m-am lovit de o anumită rezervă din partea studenților față de obiectul acestei disciplini. Știm noi cum să ne purtăm, îmi spuneau ei. Cu toate acestea, cursul trebuia ținut și găsită o formă a sa care să suscite interesul și să corespundă preocupărilor studenților. Atunci am combinat mai multe cunoșințe și direcții, fără a altera esența disciplinii. Efectul a fost creșterea interesului față de curs. Studenții au fost foarte atenți la lecții. Le-a trezit un interes deosebit ideea de păcat, spirit, împlinirea propriei vieți. Iar la ora practică s-au citit și spicuiri despre o etică aplicativă: manierele gentlemenilor: adevăratul gentleman are tabuuri pe care nu le încalcă niciodată: el nu vorbește despre bani în societate, nu se laudă că îi are cu nemiluita, dar nici nu se plînge că-i lipsesc. Nu se împrumută decît în cazuri extreme și niciodată de la o femeie. Nu comentează în fața unor terțe persoane gesturile și vorbele soției sau ale copiilor săi și nici nu-i ceartă pe ultimii în fața străinilor. Nu dezvăluie nimănui secretele sau dificultățile sale familiale. Își domină pasiunile, emoțiile, sentimentele, oricare ar fi împrejurările, chiar atunci cînd este într-o situație disperată. Un gentleman este politicos față de toată lumea, se străduiește să nu supere pe nimeni și să-i facă pe cei din jur să se simtă bine. N-am întîlnit așa ceva niciodată au exlamat cîteva fete din grupă. Păcat, fiindcă într-o țară unde nu există gentlemeni nu există nici doamne, nici ladies.

După masă am avut o întrevedere cu Rectorul USEM Iurie Sedlețchi Am discutat posibilitatea încheierii contractelor de colaborare între USEM și universitățile din alte state. Cooperarea dintre țări începe de la oameni concreți, iar schimbările mari vin în urma celor mici. Cîteva ore am perfectat acordul de colaborare.

Seara urc în troleibuz. E liber. Nu sunt troleibuzele din Chișinău ca cele din Europa, dar totuși e o relativă ordine. Primăria activează și deja sunt anumite rezultate.


Marți
Sunt mai liberă, fiindcă mă ocup doar de activitatea administrativă, sau management, cum zic anglofonii. La catedră Comunicare și Jurnalism USEM se duc discuții aprinse referitor la atmosfera, care ar trebui să domine în colectiv. Tot mai mulți oameni realizează că relațiile de serviciu pot aduce cîștiguri substanțiale pe termen lung sau pierderi organizației. Toți sunt de acord că atmosfera la serviciu este cheia succesului, chiar succesul însuși. Coloana vertebrală a organizației sunt colaboratorii ei, de aceea mă strădui să-mi motivezi colegii, să vină cu dispoziție bună la lucru. Activitatea noastră cere o perfecționare continuă. Am putea spune că Schimbarea este constanta zilelor noastre, vorba lui Nietzsche: Veșnică-i numai schimbarea. Universitatea și profesorii ei trec permanent prin procese de schimbare. Aceste situații nu sunt simple. Rezistența față de ele este destul de mare. Un conducător trebuie sa identifice sursele de tensiune, să diminueze stresul organizațional. Foarte importantă este totuși motivarea salarială. Aripa tînără a catedrei este ambițioasă, cariera lor poate fi împletită cu succesul organizației, le spun tinerilor și cred eu.

Acasă privesc știrile. Sunt o devoratoare a știrilor. Spațiul mediatic autohton îmi oferă multe exemple de manipulare prin informare și dezinformare. Televiziunea Nit spre exemplu, care prezintă Europa drept un dezastru, iar Rusia, prin contrast stabilă, viguroasă și prosperă. Îmi amintesc și reportajul cu lupii, care au venit din Carpați, fiindcă cică a fost lichidată sîrma ghimpată de pe Prut. Pe urmă am aflat că s-au plătit câteva mii de euro de fosta guvernare pentru a aduce lupi cu scopul de organiza o vânătoarea de animale.

Seara îl văd pe Marian Lupu la tribuna Dumei de Stat din Rusia. Chiar daca nu a fost vreun comunicat oficial referitor la rezultatele acestei vizite. E clar că politica trebuie să fie realizată de profesioniști. Noi, populația suntem benefiarii acestor acțiuni. Vom vedea ce vom câstiga.


Miercuri
La prima oră studenții de la specializarea Comunicare Publică USEM analizează problemele din R. Moldova, o fac în formă de reportaj. Cele mai frecvente teme sunt următoarele: fețe posomorîte pe stradă, murdărie, cerșetori pe drumuri. Foarte multe obiceuri proaste sunt observate de discipolii mei. Mă gîndesc că multe din ele se datorează sărăciei. Își fac loc oamenii cu coatele ca să obțină ceva mai bun și ieftin la piață, se îmbulzesc să se urce înt-un tren supraaglomerat.

La următoarea oră un rezultat al anchetei anonime mă pune pe gînduri: 9,5 studenți din 10 vor să emigreze. Mulți absolvenți ai Universităților noastre au plecat în țări străine. Unii lucrează colaborațione de familia, slugi, alții, însă conform studiilor, unii au reușit să și facă o carieră, să susțină doctorate și contribiue la prosperarea altor țări. E o constatare.

Am citit o circulară de la Ministerul educației. Noua conducere a ministerului are o comunicare activă cu cadrele didactice. Ni se cere să înaintăm propuneri pentru planuri de învățământ și planuri cadru. Colegii sunt receptivi la aceste doleanțe și au multe lucruri interesante de spus la acest capitol.

Seara privesc un detectiv. Rar îmi permit o astfel de relaxare. Filmele însă arată că răul nu este mai mic, chiar dacă este cotidian, cenușiu și omniprezent.

Joi
Sunt invitată la ședința de încheire a proiectului catedrei Științe ale educației de la UPS „Ion Creanga”. Proiectul a avut ca scop pregătirea profesorilor pentru a aprecia și ameliora efectele implementării procesului de la Bologna. Procesul de la Bologna vine din spațiul anglo-saxon și este eficient în sine. În R. Moldova însă el nu are efectele scontate. Nu ideea este rea, ci implementarea ei. Comunicările au fost foarte interesante și au fost propuse modalități prin care putem depăși blocajele și eficientiza rezultatele.

Seara privesc reportajul de la prima ședință a sesiunii de primăvară-vară a parlamentului, unde Rectorul ASEM Belostecnic îl trage de urechi pe deputatul comunist Petrenco. Recunosc sincer mi-a plăcut gestul profesorului. Prea e obraznic fostul său student. Mă gîndesc că trebuie să perfecționăm pregătirea și creșterea cadrelor cu studii superioare. Examenele trebuie să fie mult mai severe și dure.
Nu numărul studenților este important pentru o instituție de învățământ superior, ci calitatea materialui uman. Ideea de profit nu are ce căuta în învățământ. Aici sunt alte valori. Bineînțeles, pînă nu vom apecia după merit munca specialistului versat nu vom reuși să ridicăm prestigiul studiilor de calitate. Sunt multe de făcut în această direcție.

Vineri
Sunt ca Robinson Crusoe care de luni așteaptă vinerea. Nu că nu-mi place munca pe care o fac, ci fiindcă sâmbăta mai pot citi în voie, lucra asupra articolelor și materialelor, pe care trebuie să le folosesc la lecții. Am și ore de predat în această zi. Se apropie și ziua de naștere mi-a amintit fiica, interesîndu-se ce cadou mi-a-și dori.

Mă găndesc că toți visăm la o viață liberă și fericită. Putem s-o trăim după rațiune sau conform dorințelor, echilibrul sufletesc însă vine atunci cînd sunt împăcate dorințele cu rațiunea. Problemele din viața noastră vin și din incapacitatea de a avea o liniște sufletească, din lipsa inteligenței emoționale. E important uneori să te oprești și să nu te lași dus de valuri, copleșit de griji și mai ales de goana după bani. Sunt trei pericole mari care ne pasc: resemnarea, ideea că nimic nu poate fi schimbat, și țara este condusă de ecscroci, nepăsarea, care lasa să se rezolve tot de la sine și fuga de realitate, gîndul că problemele nu există.

E important să lăsăm aceste mentalitati ineficiente de a da vina pe ceilalți, de a lucra fără un scop clar în minte, de a face mai întâi lucrurile urgente, de a gândi în termeni cîștig-pierdere, de a amăna schimbările și îmbunătățirile și de a purcede la o strategie de succes asta mi-a-și dori mie și altora.

Valentina Enachi, nascuta la 18 februarie 1958 in orasul Calarasi. A absolvit Universitatea pedagogica „Ion Creanga” din Chisinau. Ulterior a facut doctorandura la USM. Stagii de perfectionare peste hotare – Romania, Italia, Ucraina. Actualmente este sefa catedrei Stiinte ale Comunicari USEM, doctor conferentiar.
XS
SM
MD
LG