Linkuri accesibilitate

Orizontul tensionat al apropiatelor alegeri din PDL


Monica Macovei ar putea garanta revenirea la principii. (22)

Pe fondul rumorilor ca premierul Emil Boc ar putea fi schimbat, Calin Hera, de la Evenimentul zilei, se refera la intrevederea de ieri a presedintelui Traian Basescu cu guvernatorul Bancii Nationale. Ar fi vorba despre o noua incercare de a-l convinge pe Mugur Isarescu sa accepte postul de prim ministru, pentru ca Basescu ar avea deja demisia lui Boc in buzunar. Demisia lui Boc ar avea un dublu avantaj: pentru premier insusi, obosit de hartuielile nesfarsite in care isi exercita mandatul, dar si pentru seful statului, caruia nu i-ar conveni ca la conducerea PDL sa ajunga un personaj greu controlabil precum fostul ministru de interne Vasile Blaga. Totul se inscrie astfel in orizontul tensionat al apropiatelor alegeri din PDL, in care se va decide cine va conduce in urmatorii patru ani fostul partid al lui Basescu.

Tot cu gandul la Congresul PDL scrie si Andrei Cornea, in saptamanul 22. Comentariul sau reafirma ceea ce au semnalat deja mai multi comentatori: democrat-liberalii trebuie sa ia urgent cateva decizii pentru redresarea imaginii partidului. Sa-i suspende neintarziat pe pedelistii aflati sub urmarire penala – spune Andrei Cornea si continua: sa voteze in parlament la vedere in favoarea ridicarii imunitatii unor parlamentari suspecati de coruptie, precum Monica Iacob Ridzi sau Dan Pasat. In sfarsit, PDL ar trebui sa inceteze numirile pe criterii politice si, nu in ultimul rand, sa o puna pe Monica Macovei intr-o functie de conducere, la viitorul congres. Fostul ministru de justitie, actualmente europarlamentar, ar fi, in opinia lui Andrei Cornea, singura figura din PDL care poate garanta in ochii opiniei publice revenirea la principii.

Alte comentarii il suspecteaza mai departe pe Traian Basescu de joc dublu in problema coruptiei. In Gandul, Rodica Ciobanu sustine, de pilda, ca seful statului incearca sa-i scoata basma curata pe politicieni, dupa scandalul rasunator al coruptiei din vami. Intr-un recent interviu, Basescu a spus ca spaga nu ajungea la partide, ci la un mare lider de sindicat, iar ziarele de astazi tind sa il identifice in persoana lui Vasile Marica, seful sindicatelor functionarilor publici.
XS
SM
MD
LG