Linkuri accesibilitate

Alegerea președintelui: subtilități constituționale neexploatate


Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru

Gheorghe Cojocaru: În cazul în care persistă într-un fundamentalism irațional, comuniștii vor rata șansa de a se face utili societății într-o situație de criză.










Gheorghe Cojocaru:
Chestiunea privind alegerea sau nealegerea șefului statului și, în funcție de aceasta posibilitatea intrării vieții politice în normalitate sau împotmolirii într-o eventuală criză constituțională, va domina în continuare agenda politică curentă. Dar, ceea ce pare să se acrediteze tot mai clar în opinia publică este faptul că Alianța pentru Integrare Europeană are la dispoziție mai multe soluții și, cu girul Curții Constituționale, are și intervalul necesar de timp pentru a promova o soluție negociată.

Europa Liberă: Alianța pentru Integrare Europeană are, în primul rând, experiența guvernării anterioare. Ce lecție ar putea servi liderilor actuali ai Alianței experiența eșecului anterior pe marginea alegerii șefului statului?

Gheorghe Cojocaru:
O lecție certă ar fi că, în situația în care nu există numărul necesar de voturi pentru a urma norma constituțională în vigoare, nu se poate merge de două sau mai multe ori pe aceeași cale, pentru că, în caz contrar, se va ajunge la același rezultat, adică, la un eșec politic contraproductiv și pentru guvernare, și pentru societate, în ansamblu. O asemenea abordare în nici un caz nu presupune că actuala Constituție trebuie încălcată, dimpotrivă, ea trebuie citită foarte atent pentru a vedea care sunt subtilitățile constituționale încă insuficient exploatate, dacă asemenea există, sau ce soluții legale pot fi inventate și urmate pentru a depăși un eventual impas constituțional.

Europa Liberă: Credeți că există, într-adevăr, o unitate de vederi în interiorul Alianței în acest sens?

Gheorghe Cojocaru: Iarăși, să ne amintim că în mandatul precedent liderii de atunci ai Alianței nu și-au sincronizat adeseori ceasurile, inclusiv, în ceea ce privește însușirea unei poziții consolidate în chestiunea alegeri șefului statului, iar atunci când au decis organizarea unui referendum pentru a modifica norma constituțională în vigoare, au făcut-o cu întârziere și nu au fost suficient de convingători. Cred că și această lecție ar trebui însușită de liderii Alianței, dacă nu a fost deja însușită, pentru a evita capcanele propriilor greșeli.

Europa Liberă: Și, totuși, se mai poate miza pe o eventuală participare a opoziției comuniste la alegerea șefului statului?

Gheorghe Cojocaru: Se mai poate, probabil, cel puțin, până la proba contrarie. Comuniștii, dacă nu vor să participe la alegerea șefului statului dar dacă doresc, într-adevăr, să pună umărul la depășirea acestei situații politice, ar putea să participe la modificarea cadrului legal prin care să se creeze condițiile constituționale indispensabile alegerii președintelui Republicii Moldova și, după aceasta, să-și joace rolul de formațiune politică de opoziție și să permită Alianței să aleagă președintele.

Cred că un asemenea gest ar constitui o dovadă de responsabilitate din partea opoziției comuniste și le-ar consolida statutul actual în societate. În cazul persistenței într-un fel de fundamentalism irațional, comuniștii vor rata șansa de a se face utili societății într-o situație de criză și își vor tăia cu propriile mâini craca de sub picioare.
XS
SM
MD
LG