La Chisinau au fost lansate astazi doua carţi care însumeaza contribuţiile din anul 2010 ale unor redactori si colaboratori ai Europei Libere.
Colega noastra Valentina Ursu, cea care coordoneaza jurnalele saptamanale la Europa Libera, a mulţumit gazdelor ca Universitatea de Studii Europene lasa usa deschisa al doilea an consecutiv pentru lansarile pe care le face postul nostru de radio.
„Un portret al R. Moldova, fara fard si fara partinire”, este schitat in cele 6 volume Jurnal saptamanal la Europa Libera (august 2004-pana la finele lui 2010)”, aparute la Editura ARC. Cartile prezinta o cronica paralela a evenimentelor, realizata de catre ascultatori ai postului de radio Europa Libera pentru ascultatorii acestuia.
Sunt gandurile cuprinse in rubrica Jurnal saptamanal, rubrica realizata in cadrul emisiunii „La sfarsit de saptamana cu Europa Libera” din fiecare sambata, avand ca protagonisti proeminenti oameni politici, oameni de cultura, personalitati ale societatii civile si oameni obisnuiti, tineri si varstnici, din Chisinau, dar si din mediul rural. 300 de autori inmultit la 5 zile, iata cate evenimente au incaput in aceste jurnale.
Sefa catedrei Stiinte ale Comunicarii, Valentina Enachi a povestit studentilor despre experienţa scrierii unui jurnal: „Am intrat in ritm si dupa ce am prezentat jurnalul eu am continuat sa fac notiţe. Pentru ca si mie imi este interesanta un fel de autoanaliza, un fel de capacitate de a vedea lucrurile diacronic, te inveti sa privesti lumea cu alti ochi.”
Autorul tabletelor matinale, Iulian Ciocan a spus la intalnirea cu studentii ca in ultimii 20 de ani societatea moldoveneasca sa faramiţat in lumi paralele.
Iulian Ciocan: „Lumile acestea paralele nu sunt neaparat ale politicienilor si oamenilor saraci sau ale rusolingvilor si ale vorbitorilor de romana. Sunt niste lumi paralele mult mai periculoase, bunaoara locatarii etajului superior al blocului pe care care ii doare in cot de subsolul cladirii, si, pe de alta parte, cei din lumea paralela a parterului, pe care ii doare in cap de acoperisul blocului.”
Scriitorul Andrei Burac a spus ca cele mai frumoase tablete ale lui Iulian Ciocan, chiar daca sunt critice, nu condamna. Ba dimpotriva.
Andrei Burac: „Nu acuza, nu judeca, nu mustra, nu obrazeste. Constata! Constata ca nu-i civilizat ceea ce faceti, domnilor. Un jurnalist niciodata nu trebuie sa condamne.”
Seful biroului Europei Libere de la Chisinau, Vasile Botnaru a venit si el la Universitatea de Studii Europene din Moldova, si a profitat de ocazie sa le tina o lectie de viata studentilor de acolo.
Vasile Botnaru: „Va invidiez pentru ca sunteti tineri si toata viaţa voastra este inainte. Nu stiu daca trebuie sa va invidiez pentru perioada pe care ati ales-o s-o traiti. Unul din marile teste este sa faceţi din tara pe care ati mostenit-o, conventional vorbind, de la domnul Burac, daca o sa puteti face din aceasta tara un stat funcţional, un stat in care sa vreti sa traiti.”
Iata ce spun si studentii prezenti la lansarea celor două carti pe care le propune in fiecare an Europa Libera.
- „Apreciez foarte mult aceasta initiativa lansata de Europa Libera ”
- „Mi-a placut foarte mult”
- „Apreciez tendinta lor de face aceste jurnale, in special pentru ca ne prezinta noua personalitati notorii, importante in acest stat.”
- „In minte mi-a ramas iata aceste fraza, ca noi nu dam sfaturi si nu-i invatam pe oameni cum sa traiasca – sunt niste fraze destul de bune.”
Europa Libera a lansat aceleasi carti acum două zile la Balţi.