Linkuri accesibilitate

Reformarea modelului „creştere fără dezvoltare”


Valeriu Prohnițchi (Expert Grup)

Valeriu Prohnițchi (Expert Grup): Se impune ameliorarea climatului investițional, reforma sistemului de pensii și reinventarea sistemului educațional.

Cea mai sigură cale către apropierea de Uniunea Europeana a Moldovei este prin aplicarea unor reforme clare şi fără echivoc atît în domeniul politic cît şi în cel economic. Expert Grup a prezentat astăzi la Chişinău mai multe aspecte legate de reforma economică şi socială, necesare Moldovei în acest moment.

Ieşind din criză, Moldova a îmbrăţişat acelaşi model de „creştere-fără-dezvoltare” bazat pe consum şi susţinut de remitenţe, este concluzia experţilor de la centrul analitic Expert-grup, concluzie cu care au fost de acord şi reprezentanţii guvernului prezenţi la conferinţă.

Ce trebuie să facă autorităţile ca această creştere obţinută în 2010 să fie una durabilă, iar economia Moldovei să devină mai atractivă? Analistul Valeriu Prohniţchi consideră că trebuie să se înceapă cu revizuirea cardinală a mai multor sisteme de care depinde climatul investiţional din ţară. Între primele ar fi cel care asigură concurenţa pe piaţă şi sistemul de autorizare şi control din partea statului a activităţii economice, ambele cu mari carenţe, notează Valeriu Prohniţchi: „Noi constatăm că în anul 2010 aceste instituţii cum funcţionau aşa continuă să funcţioneze, poate cu unele mici retuşări care nu sînt sistematice.”

La părerea analistului nu mai poate fi amînată nici reforma sistemului de pensii, iar pe termen lung şi a celui de învăţămînt. „Moldova trebuie de fapt să reinventeze sistemul său educaţional. Acest sistem educaţional nu este adecvat pentru a oferi resurse umane pregătite pentru o economie care este în creştere şi care devine structural tot mai diversificată. Acest lucru implică sporirea autonomiei financiare şi academice a instituţiilor de învăţămînt de toate nivelele, în paralel cu impunerea unor responsabilităţi publice mai înalte din partea acestor instituţii, în paralel cu un sistem de constrîngeri bugetare mai dure din partea bugetului de stat.” Recomandări despre care presa scrie că s-au regăsit şi în memorandumul semnat recent cu FMI, documentul oficial nefiind făcut deocamdată public.

Ministrul Economiei Valeriu Lazăr susţine că multe din recomandările venite din sectorul asociativ şi de la instituţiile financiare externe s-ar regăsi pe agenda guvernului, însă deocamdată autorităţile vor mai îngădui în ce priveşte reformarea sistemului de pensii :”Discutabil dacă sîntem noi sau nu gata. Se face iminentă, sînt de acord, dacă sîntem gata sau nu să lansăm imediat reforma de pensionare. Eu din interiorul guvernării vă spun că momentan noi nu sîntem gata pentru această reformă. Pregătirea acestei reforme ar necesita un an-doi, adică elaborarea unei strategii realiste, adică cum au procedat mai multe ţări. Noi avem avantajul că nu trebuie să inventăm bicicleta moldovenească, fiindcă toate ţările din jurul nostru au lansat aceste reforme. ”

Între recomandările făcute autorităţilor, analiştii de la Expert-grup atrag atenţia asupra valorificării potenţialului de export pe care-l au agenţii economici moldoveni, subliniind că, beneficiind de preferinţe comerciale, în 2010 cotele la export n-au fost acoperite în întregime.

Iată însă ce crede ministrul economiei despre acest lucru: “În anul 2009 şi în 2010, de fapt, în structura exportului, ponderea produselor la export, care vin din sectorul agricol, a fost în creştere. Este în egală măsură o oportunitate pentru agricultura Moldovei dar şi o mare provocare pentru noi. Eu sînt departe de gîndul că sectorul e suficient de pregătit pentru această conjunctură favorabilă. Sectorul agricol e suficient de închis şi constrîns pentru a accesa şi a asimila investiţiile, respectiv de a profita pe termen mediu de această conjunctură favorabilă. Nu intru în detalii, dar vreau să scot în evidenţă că acolo avem în egală măsură un potenţial enorm, dar şi un risc, pentru că vom asista la creşterea preţurilor la alimente”.

Simplificarea procedurilor vamale
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:41 0:00
Link direct


Experţii mai recomandă să fie simplificate procedurile administrative şi vamale, pentru a spori exporturile, şi în consecinţă a schimba modelul de creştere actual pe unul mai calitativ, bazat pe exporturi şi investiţii.

Mai mult

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

XS
SM
MD
LG