Linkuri accesibilitate

Stare economică incertă - cotă înaltă a primei de risc la credite


Adrian Lupușor, (Expert Grup)
Adrian Lupușor, (Expert Grup)

Expert Grup recomandă autorităților să garanteze mai multe împrumuturi și să asigure o stabilitate macroeconomică.

Băncile comerciale au micşorat dobânda la depozite bancare de trei ori în ultimii peste doi ani, adică de la începutul crizei financiare internaţionale. Dobânzile la credite au rămas însă ridicate chiar şi acum, când criza pare să fi trecut, iar împrumuturile rămân costisitoare pentru oamenii de afaceri şi împiedică relansarea economiei. Analiştii de la Expert Grup, o asociaţie neguvernamentală, au încercat să găsească explicaţii.

Economiştii cred că împrumuturile bancare trebuie să se ieftinească proporţional cu depozitele şi cum în doi ani de criză dobânzile la depunerile cetăţenilor s-au redus cu 13 procente, iar cele la credite - cu doar 7 la sută, asta înseamnă că lucrurile nu merg tocmai bine în sistemul bancar.

Centrul analitic independent Expert Grup a efectuat un studiu şi a dat publicităţii astăzi câteva motive pentru care împrumuturile oferite de băncile moldoveneşti rămân destul de scumpe. Chiar dacă s-a ajuns la dobânzi de 15 procente faţă de 22 în 2008.

Spectrul nerambursării creditelor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:41 0:00
Link direct


Autorul studiului, Adrian Lupuşor rezumă astfel aceste motive: “În primul rând, este încrederea mică a populaţiei în sistemul bancar şi asta determină băncile să motiveze populaţia aplicând dobânzi relative înalte la depozite. În al doilea rând, este nivelul înalt al incertitudinei specific economiei moldoveneşti, care determină băncile să aplice prime de risc mai înalte, să aplice marje de profit mai înalte şi toate acestea se acumulează în preţul creditelor.”

Altfel spus, cetăţenii nu au încredere în bănci şi îşi ţin banii la ciorap, iar băncile, la rândul lor, nu au încredere în antreprenori şi din nou îşi ţin banii la ciorap. Sau nu împrumută antreprenorii decât atunci când sunt sigure că vor avea un profit atât de mare încât să acopere toate riscurile existente. Drept urmare, continuă analiza, economia bate pasul pe loc.

Dumitru Ursu, preşedinte al Asociaţiei Băncilor din Moldova, este de acord doar cu unele dintre concluziile experţilor.

Dumitru Ursu: “Da, este într-adevăr o rată ridicată comparativ cu ţarile din regiune şi UE, dar să nu uităm şi de riscurile care există astăzi în economia naţională în procesul de creditare a băncilor. Asta e şi nerambursarea creditelor, care a atins cifre alarmante în 2009-2010, şi resursele de care beneficiază băncile din liniile internaţionale care sunt destul de scumpe, dat fiind şi ratingul ţarii, şi atractivitatea mediului investiţional. Deci, sunt mai mulţi factori care influenţează asupra dobânzilor, dar să sperăm că ele în continuare vor păstra trendul de descreştere.”

Ce ar putea face băncile ca să devină mai atractive pentru populaţie şi business?

Să se mulţumească cu profituri mai mici şi să opereze cu produse noi cum ar fi să-i împrumute în condiţii mai avantajoase pe cei ce au împrumutat anterior băncile pentru perioade mai lungi decât un an, adică termenul limită pentru cât îşi lasă de obiciei moldovenii banii în bancă.

Majoritatea recomandărilor formulate de experţi sunt adresate totuşi autorităţilor. Acestea ar trebui să garanteze mai multe împrumuturi, să atragă mai energic investiţii în sector, dar cel mai important – să asigure RM cu stabilitate macroeconomică şi politică.
Previous Next

XS
SM
MD
LG