Linkuri accesibilitate

Soluții radicale: șefi de vamă din rîndul vameșilor pensionați în Occident


Alina Mungiu-Pippidi: Instalarea în est a unor unor instituții care țin în frâu corupția în țările occidentale (Avocatul Poporului, s.a.m.d.) nu a dat deloc aceleași rezultate.


Solutii radicale, dar aplicate tintit, nu sustinute numai retoric. Acesta este indemnul formulat intr-un comentariu al Alinei Mungiu-Pippidi din Romania libera. Presedintele Traian Basescu ar fi tipat degeaba la politisti, intr-o celebra sedinta de zilele trecute de la Ministerul de interne. Nu ei sunt de vina, ci politicile anticoruptie din Romania, care folosesc jumatati de masura, spune Mungiu, care anunta ca o cercetare pe care a coordonat-o la Berlin va pune la dispozitia BERD concluzii neasteptate: instalarea in est a unor unor institutii care de regula tin in frau coruptia in tarile occidentale (Avocatul Poporului, Curtea Constitutionala s.a.m.d.) nu a dat deloc aceleasi rezultate aici. Ceea ce a facut intr-adevar diferenta a fost existenta unei justitii independente, o birocratie cat mai redusa, numarul de asociatii civice pe cap de locuitor, numarul de utilizatori de internet, existenta unei legi a transparentei si cheltuieli guvernamentale limitate, pentru achizitii si investitii. Acesta ar fi, in opinia comentatoarei de la Romania libera, pachetul de succes. Presedintele Basescu, precupat sa obtina rezultate impotriva coruptiei pana la sfaristul celui de-al doilea mandat al sau, ar trebui sa treaca la solutiile mari: sa ia, de pilda, sursele de venit din mana partidului. Sa instaleze drept sefi de vami vamesi pensionati in alte tari ocidentale, asa cum s-a procedat in Ucraina, arata Alina Mungiu-Pippidi.

Ziarul Gandul publica rezultatele unui sondaj de opinie realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Statistica (IRES), condus de Vasile Dancu. Raspunzand unei intrebari deschise (adica nu solicita sa alegi intre mai multe raspunsuri), respondentii l-au nominalizat pe guvernatorul Bancii Nationale Mugur Isarescu drept favorit pentru functia de prim ministru – in conditiile in care Banca Nationala este institutia cea mai creditata cu incredere. Urmatorul clasat ca potential prim-ministru se afla la mare distanta: este liderul PSD, Victor Ponta, cotat cu 9%. Peste 90% dintre cei chestionati sunt la curent cu arestarile din sistemul vamal si circa 75% dintre ei sunt de acord cu incercarea de curatire. Sondajul publicat de Gandul, si comentat pe portalul Hotnews, mai arata ca mai mult de jumatate dintre romani sunt favorabili ideii de constituire a unui nou partid politic, care ar trebui sa fie de centru (sustin 40%), de dreapta (22%) sau de stanga (21%).
XS
SM
MD
LG