Linkuri accesibilitate

Întoarcerea hrişcăi


Dacă o să mi se pară preţul acceptabil, voi cumpăra, dacă nu – adio, hrişcă!


Deunăzi am regăsit hrişca într-un supermarket din Chişinău. Ea a absentat vreo 3 luni în magazinele capitalei şi, iată, s-a întors acum. La vederea preţului – 32 de lei pentru un kilogram – un omulean între două vîrste a înjurat supărat şi a renunţat s-o cumpere. Cîţiva însă s-au repezit electrizaţi la hrişca scumpă revenită pe rafturi.

Vă spuneam anterior, stimaţi ascultători, că, atunci cînd hrişca a dispărut din magazine, cînd ea se vindea acolo numai fiartă, şi cînd o puteai găsi numai la piaţa centrală, am luat o decizie strategică: am zis că renunţ la hrişcă atîta timp cît ea nu se vinde ambalată în magazin. Am decis să nu merg la piaţă niciodată, să aştept reapariţa hrişcăi în alimentare. Eram gata chiar să renunţ pentru toată viaţa la hrişcă. Şi asta pentru că dispariţia ei din magazine mi se părea ilogică şi incorectă.
Şi iată că hrişca a reapărut. Iar eu, chiar dacă o să vi se pară ciudat, consider că am obţinut, în calitatea mea de cumpărător, o mică victorie.

Cum însă în aceste trei luni cît am aşteptat, m-am cam obişnuit să nu mai mănînc hrişcă, reapariţia ei nu m-a impresionat prea tare, nu m-a făcut să sar în sus de bucurie. În fond, există viaţă şi fără hrişcă, şi mai ales fără hrişcă scumpă. De aceea, eu unul n-o să mă grăbesc să cumpăr acum kilograme de hrişcă. O să meditez o vreme dacă merită să dau pentru un kilogram tocmai 32 de lei. Dacă o să mi se pară preţul acceptabil, voi cumpăra, dacă nu – adio, hrişcă! Pot trăi şi fără tine!

Într-o ţară în care omul nu mai ştie exact cum se formează preţurile, într-o ţară în care preţurile cresc mereu şi devin deseori impardonabile, greu de justificat economic, cumpărătorului nu-i rămîne decît să-şi pună în aplicare voinţa.

Eu unul pot renunţa nu numai la hrişcă. Dacă n-o să-mi convină tarifele Moldtelecomului, pot renunţa lejer şi la telefonia fixă. Fireşte, nu poţi renunţa la toate, nu poţi renunţa, bunăoară, la gazele naturale. Dar există şi lucruri al căror preţ cumpărătorul îl poate influenţa. Cu aceeaşi lejeritate cu care am renunţat la hrişcă, aş putea renunţa şi la roşiile turceşti care au invadat piaţa autohtonă.
Aşa cred eu că mai pot lupta cu preţurile bizare şi cu schemele economice cvasidubioase în frumoasa noastră patrie...

Mai mult

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

XS
SM
MD
LG