Linkuri accesibilitate

28.02 - Chișinău: Temerile presei față de guvernarea comunistă


Monumentul lui Ștefan cel Mare la Bălți
Monumentul lui Ștefan cel Mare la Bălți

Gh. Briceag: „Radioul, televiziunea şi în general mass media vor fi supuse unui riguros control.”




28 februarie 2001

Ora Moldovei.

Temerile presei față de guvernarea comunistă.

Dan Ionescu: Să revenim acum la atmosfera post electorală. La Bălţi victoria masiva a comuniştilor a trezit o anumita îngrijorare în rândul reprezentanţilor presei şi ai organizaţiilor neguvernamentale, care se ocupă de drepturile omului. Îi trec microfonul corespondentului nostru local, Vitalie Cazacu.


O parte dintre reprezentanţii mediilor de informare independente, precum şi ai societăţii civile au temeri, că guvernarea comunistă ar fi dezastruoasă pentru realizarea protecţiei libertăţilor şi drepturilor omului în Republica Moldova, inclusiv a libertăţii de exprimare. Lectorul universitar Anatol Moraru, redactor şef al publicaţiei periodice independente „Accent Provincial”, a spus pentru Radio Europa Liberă, că triumful comuniştilor oferă pentru presa neangajată o perioadă de luciditate.

Anatol Moraru: „În calitatea mea de redactor şef al unei publicaţii libere, să zic, am fost deosebit de sensibil la această campanie electorală, care a fost una contracronometru. Noi am publicat mai multe materiale, nu doar publicitate electorală, dar şi opiniile unor cititori, atât din Bălţi, cât şi din judeţ, ca să remarcăm acum un lucru, i-aş zice, interesant. Majoritatea dintre corespondenţii noştri voluntari, sau netitulari, avertizau într-un fel, şi trebuie să-i credem pe cuvânt şi acum lucrurile s-au demonstrat, avertizau asupra unui eventual pericol al venirii comuniştilor la putere. Ei bine, acest lucru s-a întâmplat.

Cred că trebuie să avem acum o perioadă de luciditate pentru a analiza lucrurile. Acum este şansa intelectualilor din întreaga Basarabie să-şi demonstreze calitatea, sau dacă nu, să confirme denivelarea. La fel, mi se pare, presa, în primul rând cea neangajată, cea liberă urmează să încerce şi să reuşească să menţină la o linie de plutire. Şi să încerce să păstreze acest grăunte de adevăr, care a mai rămas, să refacă să zicem, peste un timp evident, în mod democratic o imagine totuşi fidelă, o imagine adevărată a acestui fragment de popor. Cred, că comunismul era o boală, de care până la urmă mai multă lume trebuia să se molipsească acum, pentru ca să se scuture odată şi pentru totdeauna de nişte mituri, sau de nişte iluzii.”

În aceeaşi ordine de idei este interesantă şi opinia lui Gheorghe Briceag, reprezentant al Comitetului Helsinki în regiunea de Nord a Republicii Moldova.

Gheorghe Briceag: „Comuniştii întotdeauna au afirmat, că ei sunt pentru respectarea legilor nu prin constrângere, ci prin convingere. Şi acum iată, că ei au venit la putere cu atâtea mandate, prin care să poată adopta legi generale. Deci, e clar că ei îşi vor impune felul lor de a vedea lucrurile. Dacă aceasta va avea loc, mai întâi de toate se vor întâmpla următoarele lucruri: limba rusă va deveni limbă de stat, alfabetul latin va fi înlocuit cu cel chirilic, sub o formă sau alta vor fi restructurate gospodăriile agricole.

Radioul, televiziunea şi în general mass media vor fi supuse unui riguros control. Nu trebuie de înţeles că va fi executat peste noapte. Nici într-un caz. Asta încetişor, în timp de patru ani de zile, dacă va continua lucrul ăsta, se va petrece. Cu toate că, chiar ieri Voronin spunea: vom fi aproape de cei, care reprezintă pentru Republica Moldova interes. El spunea în felul următor, că da, şi România, da, şi Bulgaria, da poate şi Kazahstanul, ce importanţă are? Acolo unde vom avea interes, acolo vom adera. Pe urmă, adevărata înfăţişare a oricărei puteri, fie ea economică, fie politică, fie statală, nu este ceea ce această putere spune despre sine. Ci adevărata înfăţişare a oricărei puteri este ceea ce această putere ascunde să spună despre sine.”

Din Bălţi, Vitalie Cazacu, pentru Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG