1 martie 2001
Ora Moldovei.
Comuniștii la ora preluării funcțiilor în stat.
Dan Ionescu: Deşi hotărârile finale privitoare la ocuparea principalelor funcţii în structurile puterii vor fi foarte probabil luate abia la viitoarea plenară a Partidului Comuniştilor, anumite opţiuni încep deja să prindă contururi, aşa cum puteţi afla din următoarea relatare a lui Sergiu Praporşcic.
Secretarul doi al Comitetului Central al Partidului Comuniştilor, Andrei Neguţă, a declarat astăzi pentru postul de radio Europa Liberă, că liderul comunist, Vladimir Voronin, este cea mai probabilă candidatură pentru funcţia de şef al statului. Andrei Neguţă a spus, că deocamdată formaţiunea sa nu a luat o decizie definitivă în această chestiunea.
Sâmbătă va avea loc plenara Comitetului Central al partidului, care urmează să decidă cine va fi şef al statului, preşedinte al Parlamentului şi prim-ministru. Secretartul doi al Comitetului Central a dezminţit zvonurile, potrivit cărora el va ocupa funcţia de prim ministru, iar vicepreşedintele grupului parlamentar al comuniştilor, Victor Stepaniuc, ar urma să fie ales în funcţia de preşedintel al Legislativului.
Întrebat de noi, ce şanse are actualul premier Dumitru Braghiş, cap de listă a Alianţei „Braghiş”, să fie reconfirmat în funcţia de prim-ministru de către viitoarea majoritate comunistă, Andrei Neguţă a răspuns: „Teoretic – da. Şi practic e posibil, cum se spune. Noi examinăm momentele acestea, care sunt acum create şi ne gândim la toate momentele acestea, care sunt. În următoarele două-trei zile mai multă claritate va fi în problemele astea.”
Serviciul de presă al Curţii Constituţionale a anunţat astăzi, că la 23 februarie un grup de deputaţi comunişti au depus la Curte o sesizare, în care cere reconoaşterea neconstitualităţii cu privire la privatizarea unor întreprinderi din industria tutunului şi a vinificaţiei. Trei deputaţi comunişti - Iacob Timciuc, Valentin Dragan şi Victor Ciobanu -, consideră că această lege este în contradicţie cu prevederile Constituţiei şi cu Legea cu privire la privatizare. Parlamentarii comunişti au contestat în special prevederile Legii cu privire la privatizarea societăţii pe acţiuni Tutun CTC, pe motiv că legea nu prevede o evaluare corectă a preţului acesteia.
Purtătorul de cuvânt al Curţii Constituţionale, Ion Sofroni, ne-a spus, că examinarea preliminară va fi efectuată de unul din noii judecători ai Curţii, Elena Safalero. Vom preciza, că Safalero a fost confirmată în această funcţie de către Parlament la propunerea deputaţilor comunişti. Ion Sofroni a mai spus, că înalta instanţă se va pronunţa cât mai curând posibil asupra acestei sesizări.
Ion Sofroni: „Legea îi permite Curţii să examineze sesizarea în fond în timp de nu mai târziu de şase luni după parvenirea ei la Curte. Ţinând cont de rezonanţa problemei, este posibil că soluţionarea în fond a sesizării va avea loc într-un termen mai redus.”
Solicitat de noi, secretarul doi al comitetului central, Andrei Neguţă, a spus, că sesizarea celor trei comunişti nu reprezintă poziţia conducerii Partidului Comuniştilor: „Colegii mei, majoritatea nici nu ştiu. Asta e o părere, o opinie separată a lor.”
Vom preciza, că ieri liderul comunist, Vladimir Voronin, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă, că Partidul Comuniştilor, care va deţine o majoritate absolută în viitorul Parlament, nu va suspenda procesul de privatizare în Republica Moldova.
Din Chişinău, Sergiu Praporşcic, pentru Radio Europa Liberă
*
Dan Ionescu: Abia veniţi la putere, comuniştii par să se confrunte cu vechea problemă a tuturor partidelor marxist-leniniste şi anume aceea a unor posibile confruntări ideologice în interiorul partidului, care pot să ducă uneori până la sciziune. Aceasta în ciuda dorinţei de a da impresia unei unităţi de monolit, ca să folosim o expresie tipică limbajului erei comuniste. Cum altfel s-ar putea explica graba cu care cei trei deputaţi comunişti, reprezentând în mod evident linia dură din sânul partidului, au atacat Legea cu privire la privatizarea industriilor vinului şi tutunului, încă înainte de ţinerea alegerilor din 25 februarie. Rămâne de văzut, ce atitudine vor adopta în mod oficial comunştii faţă de provatizarea acestor sectoare cheie ale economiei moldovene, care interesează în mod deosebit organizaţiile financiare internaţionale.