Linkuri accesibilitate

Demisia ministrului german al apărării zu Guttenberg


Karl-Theodor zu Guttenberg

Dovedit drept plagiator în lucrarea sa de doctorat, zu Guttenberg a trebuit în cele din urmă să părăsească postul, punînd într-o poziție delicată Uniunea Creștin Democrată.

Carismaticul ministrul german al apărarii Karl Theodor zu Guttenberg şi-a anunţat astazi demisia după ce presa a scris că în lucrarea sa de doctorat a folosit tehnica ”copy and paste” plagiind din lucrarile altora. Potrivit analistilor politici germani, plecarea ministrului apăararii in cabinetul cancelarei Merkel este o lovitură grea dată Uniunii Creştin Democrate care se pregateste pentru alegeri in 3 landuri luna aceasta.

Ministrul demisionar a spus că nu i-a fost uşor să ia decizia de a demisiona. Am informat cancelarul într-o convorbire foarte amicală că îmi dau demisia din funcţiile mele politice şi am cerut să-mi fie aprobată cererea. Este cel mai dureros pas pe care l-am făcut în viaţa mea, a declarat într-o conferinţă de presă Karl Theodor zu Guttenberg.

Saptamina trecută Facultatea de Drept a Universităţii din Bayreuth i-a revocat titlul de „doctor” după ce aristocratul de 39 de ani şi fost ministru şi al economiei a recunoscut că lucrarea sa de doctorat a fost un fals. Iniţial însă, cînd au apărut în presă primele relatări despre copierea lucrării sale de doctorat, zu Guttenberg le-a respins drept „absurde”. Şi chiar dacă a cerut scuze Universităţii pentru poziţia neplăcută în care a plasat-o, nu a recunoscut că de fapt a plagiat din articole de presă fără a cita sursele.

Presa a găsit sursele sale de inspiraţie pentru lucrarea sa de doctorat despre dezvoltarea legilor constituţionale in Uniunea Europeană şi Statele Unite şi ca urmare, l-a poreclit „copy and paste”... sau zu Googleberg... spre „dezonoarea” familiei sale aristocratice ce este atestată încă din secolul al 12-lea. Mai mult, soţia ministrului demisionar este o descendentă a cancelarului Otto von Bismark. Din cele 475 de pagini ale lucrarii sale, presa germana a gasit ca 2 treimi aparţin altor autori.

In declaraţiile sale de astazi ministrul demisionar s-a plîns că atenţia presei a fost centrată pe problema lucrării sale de doctorat şi nu pe activitatea sa ca ministru şi ca întreg scandalul l-a împiedicat să îşi mai îndeplinească responsabilităţile funcţiei. Mai mult, zu Guttenberg a declarat că nu doreşte să dăuneze încă şi mai mult partidului său şi cabinetului Merkel. Cancelarul Merkel a primit ieri o petiţie semnată de aproximativ 23 de mii de doctoranzi în care era criticată decizia acesteia de a-i lua apărarea ministrului său.

Sondajele de opinie arată însă că nemţii nu sunt atît de categorici ca doctoranzii şi popularitatea carismaticului ministru nu a avut prea mult de suferit, raminind la 73 % iar majoritatea afirmînd că ar dori ca el să rămînă ministru al apărarii.
XS
SM
MD
LG