Linkuri accesibilitate

Dubla măsură aplicată dosarelor de informator (Evenimentul zilei)


România Liberă: Dacă criteriile de integritate propuse de M. Macovei ar fi aplicate, PDL și-ar putea pierde un sfert dintre primari

Coalitia de guvernare de la Chisinau este atacata de catre adversarii politici pe motiv de legaturi cu regimul lui Muammar Gaddafi – informeaza o stire publicata de Evenimentul zilei. Legaturile ar fi in fapt o presupusa vizita a unui dintre fiii dictatorului libian, si pe care deputatul comunist Grigore Petrenco o considera incalcare a unei rezolutii a Consiliului de securitate al Natiunilor Unite. Atata numai ca rezolutia a fost adoptata acum 5 zile, iar vizita ar fi avut loc in urma cu cateva luni. Stirea precizeaza de asemenea ca Saif al-Islam s-ar fi intalnit cu oficiali ai Ministerului de Externe mooldovean si ca fiul lui Gaddafi este un inginer cu doctorat obtinut la London School of Economics.

Doua dintre comentariile zilei discuta, cu exemple diferite, despre dubla masura aplicata in politica romaneasca, atunci cand este vorba de morala. Mirela Corlatan pune fata in fata, in Evenimentul zilei, doua dosare de informatori ai fostei securitati: cel al Monei Musca, fost deputat liberal, si cel al parlamentarului Dan Voiculescu, mogulul televiziunilor Antena. Mona Musca a fost exclusa prompt de Partidul National Liberal, a fost judecata cu maxima celeritate si a demisionat din parlament imediat ce a primit verdict de colaborare. Dan Voiculescu, in schimb, isi continua nestingherit cariera politica: este parlamentar, aspira la pozitia de presedinte al Senatului, este liderul fondator extrem de activ al Partidului Conservator, iar un eventual verdict de colaborare cu securitatea nu va avea cine stie ce efect. Decizia instantei, anuntata initial pentru astazi, s-a amanat din nou, cu o saptamana.

Editorialul Romaniei libere analizeaza cum este privita Monica Macovei de colegii sai de partid democrat-liberali: cu reticenta, in cel mai bun caz, intrucat prea multi se tem ca dosarele lor de coruptie ar putea sa le afecteze carierele politice, daca reformele propuse de fostul ministru al justitiei vor fi adoptate de PDL. Chestiunea nu tine insa numai de reactii personale, ci si de spiritul de corp al partidului. Daca criteriile de integritate propuse de Macovei ar fi aplicate, PDL si-ar putea pierde un sfert dintre primari si tot atatia militanti de care este nevoie la viitoarele alegeri – se mai arata in Romania libera.
XS
SM
MD
LG