Linkuri accesibilitate

Amendarea Codului Muncii - argumente pro (Adevărul)


Reuniunea conducerii PDL - înfrîngere a grupării reformiste

Romania libera publica informatii referitoare la banii trimisi acasa de moldoveniii care muncesc in strainatate. In ianuarie, a fost vorba de aproape 72 de milioane de dolari, cu 8 mai mult decat in acceasi perioada a anului trecut, dar tot sub nivelul anului 2008. Datele sunt preluate dintr-un comunicat al Bancii Centrale a Republicii Moldova, care arata ca in 2010 au intrat in tara 1,2 miliarde de dolari din aceasta sursa. Oficial, 300.000 de cetateni moldoveni muncesc peste granita, dar in realitate numarul lor ar putea fi de circa un milion, adica aproape un sfert din populatia tarii, se mai arata in Romania libera.

Proiectul de modificare a Codului muncii, pe care guvernul de la Bucuresti se pregateste sa-si asume raspunderea, atrage astazi cateva comentarii de sustinere a noilor prevederi. Noua lege urmareste sa reduca din siguranta salariatilor ca nu pot fi concediati cu una cu doua, nici daca nu-si fac treaba cum trebuie. In Adevarul, Ovidiu Nahoi ii indeamna pe adversarii proiectului sa se calmeze. Anagajatii nu vor fi victimele abuzurilor angajatorilor mai mult decat pana acum. Citam: “Cand relatiile de munca se deterioreaza, cauzele trebuie cautate in respectul pentru banii pe care investitorul si-i risca intr-o afacere, in respectul pentru omul care munceste si pentru lucrul bine facut”. Aceste reglementari nu sunt insa de gasit in niciun cod al muncii, mai spune Ovidiu Nahoi.

Un alt subiect pe care presa insista la inceput de saptamana este reuniunea de conducere care a avut loc in weekend in partidul de guvernamant, Partidul Democat Liberal. Desi deciziile luate au fost contabilizate ca o infrangere a gruparii reformiste din PDL, comentatorii sunt mai degraba optimisti. Mircea Mihaies isi argumenteaza concluzia prin greselile opozitiei: Uniunea Social Liberala, care-i reuneste pe social-democrati, pe liberali si pe conservatori, s-ar fi grabit sa-si anunte o cota de peste 60% din preferintele electoratului, neluand in calcul ca urmatorii doi ani pot aduce pierderea multor adepti ai liberalismului, frustrati de alianta cu PSD.

Dan Cristian Turturica scrie in editorialul Romaniei libere ca, oricat de firave, unele reusite din campania anticoruptie indreptatesc speranta. Citam, “apar teritorii eliberate in care, usor-usor, poti respira”.
XS
SM
MD
LG