Linkuri accesibilitate

Catastrofa din Japonia și învățămintele pentru București (Gândul)


Necesitatea unor parcări subterane pentru decongestionarea bulevardelor

Editorialul ziarului Evenimentul zilei evalueaza viitorul politic al politicianului cu cea mai mare popularitate: presedintele liberalilor Crin Antonescu. Autorul textului, Calin Hera, il diagnosticheaza prin comparatie cu seful statului, Traian Basescu. Ar avea in comun cu acesta inclinatia de a se debarasa de colaboratorii apropiati. Traian Basescu ar face-o, de regula, dupa ce si-a atins scopul, Crin Antonescu, inca de pe acum, desi alegerile pe care le-ar putea castiga, prezidentialele, vor avea loc abia peste aproape trei ani. Explicatia lui Hera este ca Antonescu a inceput sa confunde sondajele de opinie cu realitatea, sa creada ca e cel mai bun, imbatabil. Cu alte cuvinte, s-a indragostit de sine. Concluzia este ca liderul liberal este “un fost viitor presedinte care a ratat o sansa. Prin el insusi.”

In Gandul, Marius Nitu scrie despre catastrofa din Japonia si invatamintele pe care autoritatile romane ar trebui sa le traga: sa construiasca, de pilda, in regim accelerat, mari parcari subterane in Bucuresti. Daca promisa consolidare a celor 150 de cladiri cu risc seismic major e limpede ca e o utopie, macar bulevardele sa fie decongestionate, ca sa poata trece autospecialele de interventie. In cazul unui cutremur major – despre care se vorbeste necontenit – Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta nu va putea face mai nimic cu dotarile pe care le are. In plus, o capitala in care zeci de benzinarii sunt in mijlocul orasului, lipite de scoli, gradinite, spitale, nu prea poate fi aparata de efectele calamitatilor.

Primaria generala a Bucurestiului are insa cu totul alte griji – se vede din comentariul lui Sorin Ionita, din Evenimentul zilei. Primarul independent Sorin Oprescu se considera sabotat de guvern in proiectul renovarii stadionului national Lia Manoliu. Pentru ca a crescut cu 100% pe parcursul lucrarilor, bugetul nu a mai fost suplimentat. Or, se intreaba comentatorul, de ce se plateste acest proiect din bani publici – si anume cat pentru constructia si dotarea a sase spitale de urgenta – cand normal ar fi fost ca Federatia Romana de Fotbal sa contracteze un credit, in contul incasarilor pe care le va avea ulterior?
XS
SM
MD
LG