Linkuri accesibilitate

Teste de siguranță pentru centralele nucleare din UE


Comisarul UE pentru energie Gunther Oettinger
Comisarul UE pentru energie Gunther Oettinger

Simularea pe computer a unor situații excepționale – calamităţi naturale etc – pentru toate cele 143 de centrale nucleare din UE.


Comisarul Uniunii Europene pentru energie Gunther Oettinger a anunţat că vor fi făcute teste de pericol pentru toate instalaţiile nucleare aflate pe teritoriul Uniunii Europene. Comisarul european nu s-a sfiit să vorbească despre dezastrul nuclear din Japonia ca despre „apocalipsa” şi a afirmat că autorităţile nipone par să fie depăşite de situaţie. O relatare a corespondentului Europei Libere la Bruxelles, Rikard Jozwiak.


Declaraţia comisarului european pentru energie a fost făcută după reuniunea de marţi a miniştrilor energiei din cele 27 de ţări comunitare la care au participat şi experţi din domeniul nuclear. A fost o întrevedere de urgenţă ca urmare a situaţiei de la centralele nucleare din Japonia, unde au fost înregistrate avarii considerate îngrijorătoare pentru întreaga regiune.

Ce sunt aceste teste de pericol ? Este vorba de simulări pe computer a unor situaţii excepţionale – precum calamităţi naturale, cutremure, valuri tsunami – la care sunt supuse instalaţiile nucleare de pe teritoriul Uniunii Europene, iar simulările vor fi diferite în funcţie de locul în care se afla respectivele centrale nucleare. Cele care se afla în zone seismice vor fi spuse unor alte teste decit cele care se afla pe coastele mărilor si oceanelor.

Decizia UE susținută de industria energiei nucleare
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:38 0:00
Link direct


Comisarul Uniunii pentru energie Gunther Oettinger a spus că miniştrii din ţările comunitare au fost de acord ca aceste teste să aibă loc la toate cele 143 de centrale nucleare din Uniunea Europeana. Ideea este susţinută şi de reprezentanţii industriei. Johannes Teyssen, directorul executiv al gigantului energetic german EON: „Fără îndoială avem lectii de învăţat. Nu putem să ne bazăm numai pe standardele de siguranţă pe care le avem acum. Ele trebuie îmbunătăţite şi vom face tot ce putem pentru a susţine iniţiativa şi a îmbunătăţi actualele standarde de siguranţă.”

Uniunea Europeană a iniţiat convorbiri pe tema acestor teste si imbunătăţirea standardelor de siguranţa la centralele nucleare cu Agentia ONU pentru energie atomică. Oficialităţile europene spun că vor invita să participe la aceste teste şi ţări din afara Uniunii Europene – Rusia, Elveţia şi Turcia.

Ieri, cancelara Germaniei Angela Merkel a anunţat că vor fi închise temporar centralele nucleare din ţara sa cele mai vechi: „In perspectiva situaţiei din Japonia vom verifica sistemele de siguranţă de la toate centralele noastre nucleare. Autorităţile federale şi cele locale au căzut de acord asupra acestui lucru. Acele centrale nucleare care au început să funcţioneze înainte de 1980 vor fi închise pentru 3 luni. Ele nu vor funcţiona în aceasta perioada.”

Potrivit sondajelor de opinie din Germania, scrie corespondentul nostru, nemţii se pronunţă împotriva folosirii energiei nucleare.

Comisarul european a vorbit ieri despre situaţia din Japonia ca despre „apocalipsă” şi a avertizat că nu poate fi exclus nici cel mai îngrozitor scenariu în zilele şi orele următoare deoarece, în opinia sa „japonezii sunt aproape complet depăşiţi de situaţia de la centrala de la Fukushima”.
XS
SM
MD
LG