Linkuri accesibilitate

5 complexe nucleare cu potențiale probleme de securitate


Centrale Metsamor de lîngă Erevan
Centrale Metsamor de lîngă Erevan

Metsamor, Cernovoda, Leningrad, Enrico Fermi și submarinele nucleare britanice Trident.


Problemele legate de securitatea centralei nuclaere de la Fukushima, dupa cutremurul şi valul tsunami de săptamina trecută, au readus în discuţie subiectul mai amplu al siguranţei centralelor nucleare, în general. O parte a problemei de la centrala din Japonia este că proiectanţii centralei nu ar fi revizuit sistemele de securitate în eventualitatea unui cutremur atît de puternic sau a unui val tsunami. Corespondentul Europei Libere Joseph Hammond aduce în atenţie 5 complexe nucleare unde sistemele de securitate ar putea constitui un motiv de îngrijorare
.

Cele 5 complexe nucleare considerate posibile motive de îngrijorare internaţională sunt: Metsamor, din Armenia, flota de submarine a Marii Britanii, centrala de la Cernovoda din Romania, centrala Leningrad, aflata la 70 de km distanţă de Sankt Petersburg şi staţia generatoare Enrico Fermi, situată între Detroit şi Toledo, în Statele Unite.

Centrala din Armenia a fost construită înca din perioada sovietică, în anii ʼ80 şi în 1988 un cutremur cu intensitatea de 6,9 grade pe scara Richter a avut loc în apropierea ei. Oficialităţile au dezactivat atunci centrala, dar după 7 ani ea a fost pusă din nou în funcţiune pentru că, după războiul cu Azerbaijanul pentru enclava Nagorno-Karabach, Turcia şi Azerbaijanul au suspendat furnizarea de energie Armeniei.

Din cauza pozitiei sale şi a anilor de cînd funcţionează, centrala de la Metsamor este considerată cea mai periculoasă din spaţiul fostei Uniuni Sovietice. Ea furnizeaza 40 % din energia necesara Armeniei şi autorităţile au planificat să o scoată din funcţiune în 2017.

Submarin nuclear Trident din flota britanică
Marea Britanie deţine o importantă flotă de submarine atomice cu rachete balistice nucleare. Potrivit unor documente recent declasificate de ministerul aparării de la Londra, dar care nu sunt integrale, ar fi avut loc o serie de incidente ce au ridicat serioase semne de întrebare despre modul în care au fost proiectate aceste submarine în ceea ce priveşte securitatea lor. Un document publicat anul trecut de ziarul Daily Telegraph arăta ca unui submarim nuclear britanic i s-a permis plecarea dintr-un port cu valvele de siguranţă defecte, ceea ce ar fi impiedicat „racirea” reactorului dacă ar fi avut loc o situaţie de urgenţă. Un alt incident amintit de corespondentul nostru este cel al unei coliziuni intre un submarin nuclear britanic şi unul francez din 2009, dar despre care guvernele ambelor ţări au spus că a fost minor.

Centrala nucleară de la Cernavoda
Centrala nucleară de la Cernavoda, din Romania a fost planificata în anii 80 cu o companie canadiana şi prima unitate a început să funcţioneze în 1996. Al doilea reactor funcţionează din 2005 şi centrala produce 20 % din energia necesara Romaniei. Într-un comunicat de presa al centralei, citat ieri de agenţia Mediafax, se arată că centrala a fost proiectată să reziste la cutremure cu intensitatea de 8 grade pe scara Richter, iar în eventualitatea unui cutremur, centrala se opreşte în conditii de securitate nucleara, adica se opreşte reactorul, se răceşte zona activă şi se monitorizează parametrii de securitate nucleară.

Potrivit comunicatului citat, în Romania nu exista riscul producerii unui cutremur de intensitatea 9, ca în Japonia şi standardele de securitate necesare sunt planificate şi la unităţile 3 şi 4 ale centralei, aflate în faza de proiect.

Corespondentul Europei Libere, Joseph Hammond aminteşte despre problemele recente de la centrala, inclusiv situatia din luna ianuarie, cind reactorul numarul 1 a fost oprit pentru operaţiuni de intreţinere. Avind în vedere riscul real seismic din Romania şi problemele recente, corespondentul Europei Libere a pus centrala de la Cernavoda printre cele mai „nesigure” 5 centrale nucleare.

Centrala Leningrad
In Rusia, centrala din apropiere de Sankt Petersburg este considerată cea mai periculoasă. În primul rînd pentru ca este construita la 80 de km de acest oras care are o populaţie de aproape 5 milioane. În al doilea rînd pentru că este extrem de veche, şi pentru că au avut loc mai multe accidente la sistemele de racire de-a lungul anilor. Primul incident este semnalat în 1975, urmatoarele în 1992, 2005 şi 2009. In 2005 explozia de la unul din reactoare s-a soldat cu doua victime.

Uzina Enrico Fermi din Statele Unite ale Americii este situată pe malul lacului Michigan intre doua oreșe foarte populate – Detroit şi Toledo. Are 2 reactoare dintre care numai unul este în funcţiune. Reactorul numarul 1 s-a topit parţial în 1966, dar nu au fost inregistrate scurgeri radioactive. A fost scos din funcţiune în 1975. Reactorul numărul 2 este construit la fel ca şi cele de la Fukushima şi în 2003 a fost oprit pentru cîteva ore din cauza unei avarii. Deşi nu este situat intr-o regiune seismică, scrie corespondentul Europei Libere, tornadele şi inundaţiile sunt dezastre naturale frecvente. Anul trecut, în luna iunie o tornada a trecut la distanţa foarte mică de cele doua turnuri de răcire ale reactorului.
XS
SM
MD
LG