Linkuri accesibilitate

Problema interesului superior al copilului părăsit de părinți migranți


Valentina Buliga
Valentina Buliga

În grija cui sunt lasati minorii? Ce se întîmplă cu copiii care s-au pomenit cu sau fără voia lor în afara ţării?

Viceministrul Protecţiei Sociale, Familiei şi Copilului, Viorica Dumbraveanu spune ca atunci cand se decide daca un copil moldovean care a ajuns ilegal in alta ţară este repatriat sau nu, trebuie sa se tină cont de interesul superior al copilului. Totusi, este greu de alcătuit o definiţie a acestui termen – interes superior al copilului. Ea aminteste cazul unui copil moldovean care a ajuns in Kosovo.

Viorica Dumbrăveanu
Viorica Dumbrăveanu: „De mult timp locuieste acolo, este implicat in sistemul de invatamant, vorbeste limba respectiva. Este foarte stresant s-o repatriem, ea este adaptata, ea nu cunoaste Republica Moldova, dar odata ce a depasit virsta de 10 ani, isi exprima consimtamintul, aflind ca ea are o mama biologica pe teritoriul Moldovei. Sigur ca fetitei nu i s-a spus ca mama face abuz de alcool sau ca duce un mod de viaţa demoralizat totalmente. Dar, oricum, ea vrea la mama.”

Viorica Dumbraveanu a mai spus că multi copii cu o virsta cuprinsa intre 15 si 17 ani ajung în Italia chiar cu voia parinţilor lor: „Fara viza, prin asa-zisele frontiere verzi. Daca e sa vorbim despre copiii pe care ii indentificam in Ucraina sau Federatia Rusa – da, sunt cazuri cand ei sunt implicati in activitati de cersit sau munci grele, care categoric nu se incadreaza in virsta lor.”

Manager de proiecte la organizatia Salvati Copiii Mariana Ianachevici face referinta la situatia a 3 copii, doi dintre care s-au nascut in Moldova, al treilea fiind nascut intr-o alta ţară: „Toti 3 sunt in diagnostic. 2 au HIV pozitiv. Sunt intr-un spital, nu sunt acceptati intr-un centru de protectie pentru ca sunt straini, nu s-a luat o decizie asupra lor. S-a descoperit ca autoritatile locale din Federatia Rusa, au primit o fisa personala a mamicii, si s-a descoperit ca mai exista inca al 4-lea copil. Din aceasta informatie trebuie revizuita ideea aceea de plan individual de reintegrare, pentru ca trebuie sa se afle de unde-i al 4-lea copil.”

Roman Poznavski
Delegatul Fundatiei de protectie a copiilor Terres des hommes, Roman Poznavski revine la ideea interesului superior al copiilor si spune ca o comunicare mai bună intre state ar ajuta la luarea unei decizii, daca copilul sa fie sau nu repatriat: „Care este calcaiul lui Ahile in situatia asta? Informatiile care ajung pina la minister, care pina la urma vor face subiectul acestei decizii.”

Valentina Buliga, Ministrul Muncii, Protecţiei Sociale, Familiei şi Copilului sugereaza ca una din problemele cu care se confrunta ministerul este informatia incompleta despre copiii moldoveni, care vine de la ambasadele Moldovei si alte structuri de peste hotare.

Valentina Buliga: „Avem o problema cu copiii din Transnistria, care ramin fara grija parinteasca si noi avem dificultatea de comunicare cu autoritatile respective din stinga Nistrului. Nu toate autoritatile din Rusia si Ucraina informeaza autoritatile noastre despre copiii indentificaţi.”

Valentina Buliga crede ca solutia care urmează sa fie aplicata este semnarea acordurilor intre statele in care sunt mai multi copii moldoveni si sa fie reglementate procedurile de comunicare cu autoritatile moldovene.
Previous Next

XS
SM
MD
LG