Linkuri accesibilitate

Rusia mizează în continuare pe energia nucleară


Președintele rus Dmitri Medvedev și premierul turc Recep Tayip Erdogan
Președintele rus Dmitri Medvedev și premierul turc Recep Tayip Erdogan

Agenţia federală atomică a Rusiei construieşte sau proiectează centrale nucleare în 14 ţări, printre care Bulgaria, Turcia, India şi Iran.

Catastrofa nucleară din Japonia a obligat guvernele din lumea întreagă să redeschidă dezbaterea despre viitorul energiei nucleare. Unele ţări, ca Germania, au semnalat că revin la scepticismul lor mai vechi faţă de siguranţa centralelor atomice.

Altele, ca Statele Unite sau Rusia, au spus însă că merg înainte cu planurile de a-şi extinde capacitatea energetică nucleară. Un consilier al preşedintelui Barack Obama a spus că Washingtonul continuă să considere energia atomică drept o sursă de energie „curată”.

Între timp la Moscova, preşedintele rus Dmitry Medvedev a apărat şi el energia nucleară. Preşedintele rus a spus că energia atomică poate fi sigură dacă centralele sunt construite în locul potrivit – o aluzie transparentă la poziţia centralei japoneze Fukuşima, construită pe ţărmul mării într-o ţară unde valurile ţunami nu sunt chiar ieşite de comun.

Medvedev a făcut această declaraţie în prezenţa premierului Tayyip Erdogan. Ţara lui, Turcia, construieşte cu ajutor rusesc o centrală cu patru reactoare – iar ambii lideri au spus clar la Moscova că planul rămâne în picioare.

Unii experţi atrag însă atenţia că uzina din Turcia se ridică la nici 25 de kilometri de o falie tectonică şi că Turcia este o zonă seismică. Dar miercuri la Moscova, preşedintele Medvedev a spus că noua centrala poate rezista şi „celui mai devastator cutremur”.

Tot săptămâna aceasta, Rusia a semnat un alt contract de 9 miliarde de dolari cu Minskul pentru construcţia unei centrale nucleare în Belarus. Corespondentul EL Gregory Feifer crede că accidentul nuclear din Japonia are – la figurat vorbind – un impact pozitiv asupra exporturilor nucleare ale Rusiei. Reactoarele de la Fukuşima sunt de producţie americană, iar Rusia susţine că propriile ei produse au fost mult îmbunătăţite după catastrofa de la Cernobâl.

În prezent, agenţia federală atomică a Rusiei construieşte sau proiectează centrale nucleare în 14 ţări, inclusiv Bulgaria, India şi Iran.

Opoziţia politică din Rusia a reacţionat critic la asigurările date săptămâna aceasta de Kremlin că va continua să contruiască centrale nucleare în străinătate. Ecologistul Alexei Yablokov, expert nuclear şi membru al partidului de opoziţie Yabloko, a spus că Rusia semnează „în mod demonstrativ” contracte tocmai acum, când Japonia luptă cu catastrofa de la Fukuşima, şi că asta ar trebui să îngrijoreze opinia publică.

Activiştii pentru protecţia mediului nu sunt convinşi de retorica Kremlinului şi pentru că nu cred în siguranţa centralelor atomice în general. Alexander Nikitin, de la grupul ecologic norvegian Bellona, spune că reactorul nuclear este ca automobilul, când îl cumperi ştii că va da ortul popii mai devreme sau mai târziu. Aşa că, spune activistul, cei care jură pe siguranţa absolută a reactoarelor nucleare, pur şi simplu mint.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG