Linkuri accesibilitate

Opoziția din România și imagologia virulent xenofobă


Opozitia abandonează regulile luptei politice acceptabile (România liberă)

Presa comenteaza astazi masiv modul in carte opozitia a incercat sa blocheze adoptarea noului cod al muncii: prin relansarea temei nationaliste a pericolului maghiar, in timpul dezbaterii motiunii de cenzura. Pretextul a fost o declaratie trunchiata a premierului ungar Viktor Orban si deopotriva gestul unui maghiar din Miercurea Ciuc, care a spanzurat in piata publica un manechin inchipuindu-l pe Avram Iancu. “Liberalii, de la care te asteptai cel mai putin, au reactivat cea mai rudimentara resursa a politicii romanesti” – scrie Liviu Avram in Adevarul.

“Opozitia abandoneaza regulile luptei politice acceptabile si recurge la metode irationale prin apelul la o imagologie virulent xenofoba” – noteaza Cristian Campeanu in Romania libera, care reaminteste ca Romania si Ungaria sunt aliate atat in NATO cat si in Uniunea Europeana si ca, prin aceste apartenente, Romania are cea mai favorabila situatie geostrategica in care s-a aflat vreodata.

De ce au recurs liderii pesedist Victor Ponta si liberal Carin Antonescu la diversiunea nationalista? Ioana Lupea prezinta in Evenimentul zilei trei motive posibile. Primul este ca cei doi nu au citit noul Cod al muncii si, deci, nu aveau cum sa-l blocheze cu argumente de continut eficiente. In al doliea rand, trebuie sa-si fi facut calculul cinic ca vor dinamita in acest fel coalitia de guvernare, din care face parte si Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania. Democrat liberalilor lui Emil Boc le va fi rusine sa indeplineasca promisiunile facute maghiarilor, o data ce electoratului i-a fost reinoculata ideea ca vor Ardealul. Cele doua partide din opozitie ar putea avea insa si un interes politic cu bataie mai lunga: agenda antimaghiara ca ax al viitoarei campanii electorale, caz in care ar ignora un experiment politic cu grele consecinte: campania de expulzare a romilor, dusa de presedintele francez Nicolas Sarkozy, si a adus-o pe lidera extremei drepte in fruntea sondajelor de opinie, arata Ioana Lupea in Evenimentul zilei.

In acelasi cotidian, Mircea Cartarescu scrie despre tragedia japoneza si despre victima ei colaterala, revolta libienilor impotriva regimului Gaddafi. Japonia n-ar fi fost ingenuncheata de natura oarba, cata vreme are un popor de o harnicie proverbiala, ci de tehnologia oarba, care a construit 50 de centrale nucleare intr-o regiune intens seismica. Catastrofa intens mediatizata a pus in umbra Libia, unde se consuma triumful dictaturii asupra lumii civilizate. O mare rusine, de nerascumparat – citim in articolul lui Mircea Cartarescu.
XS
SM
MD
LG