Linkuri accesibilitate

Consecințele neadoptării bugetului: economic suportabile, politic periculoase


Valeriu Prohnițchi (Expert Grup)
Valeriu Prohnițchi (Expert Grup)

Absența unui buget aprobat de Parlament va întrerupe derularea firească a programului cu FMI.

Premierul Vlad Filat a declarat Europei Libere că Moldova poate pierde o nouă tranşă indispensabilă de 77 milioane de dolari din împrumutul FMI, dacă legile bugetare nu sunt adoptate de Parlament până la sfârşitul lunii, iar un vot negativ poate duce la demisia guvernului. Paul Hodorogea a încercat să afle de la câţiva analişti economici ce efecte poate produce în economie şi în buzunarul cetăţeanului amânarea bugetului.


L-am intrebat pe directorul executiv la Centrul analitic Expert Grup, Valeriu Prohniţchi ce spune legea că urmează sa se intample daca va mai fi amânată aprobarea bugetului pentru acest an.

Valeriu Prohnițchi: „Legea spune ca in cazul cand un buget nu e aprobat pentru anul in curs, se fac cheltuieli egale cu 1/12 din valoarea bugetului pe anul precedent. Toate merg asa cum ar trebui sa mearga. Nu este colaps, nu este nimic. E o chestie politic urâtă de tot. Sunt alte aspecte dificile, cum ar fi faptul ca unitatile administrativ teritoriale nu pot sa-si planifice bugetele normal”

Europa Liberă: Dar se mai poate merge pe bugetul vechi?

Valeriu Prohnițchi: „Acum asa si se merge. Pe bugetul vechi. Nu că pe bugetul vechi, se merge cum au fost executate cheltuielile anul trecut.”

Europa Liberă: Un fel de copie a bugetului vechi?

Valeriu Prohnițchi: „Da”

Europa Liberă: Daca nu se va adopta bugetul pina pe 8 aprilie, atunci cand are loc discutia cu FMI, ce se va intampla?

Valeriu Prohnițchi: „Asta ar insemna o chestie foarte si foarte periculoasa pentru Republica Moldova”

Cât de periculoasa? L-am intrebat pe cunoscutul economist Sorin Hadârcă.

Sorin Hadârcă: „E o intrerupere in derularea firească a programului cu FMI, probabil se va initia o noua runda de consultari. In sine, nu este o situatie normala, pentru ca si noi avem nevoie de buget pentru a implementa politici de care depind foarte multe lucruri.”

Europa Liberă: Dar acum care este modalitatea cum sunt platite salariile, pensiile?

Sorin Hadârcă: „Cheltuielile acestea, care reprezinta angajamente de durata ale guvernului, ele se aloca fara intrerupere, din contul veniturilor acumulate in buget, facind un fel de extrapolare a situatiei existente, in cadrul bugetelor obisnuite ale institutiilor. Normal ca exista si o parte din incertitudini. Asta impedica implementarea unor politici noi, care nu sunt angajamente de durata.”

Europa Liberă: Moneda nationala ar putea avea de suferit?

Sorin Hadârcă: „Moneda nationala sufera atita timp cat situatia respectiva este perceputa ca un risc din partea investitorilor, care pot, eventual, sa inceapa sa-si repatrieze investitiile din Moldova. Eu cred ca nu s-a ajuns intr-acolo, dat fiind faptul ca aprobarea-neaprobarea bugetului este o chestiune tehnică. Eu asa citesc lucrurile si cred ca asa o face si un investitor. Exista anumite probleme care impiedica aprobarea imediata a bugetului, sunt probleme care nu reprezinta divergente de principiu, ci niste chestiuni care se doresc a fi discutate, asfel incat bugetul sa fie aprobat.”

Economistul Alexandru Fală mi-a spus ca economia totusi nu va avea de suferit, dar vor intâmpina probleme institutiile publice.

Alexandru Fală: „Ei nu pot sa compare cu indicatorii planificati. Au lucrat bine sau rau, si nici analize nu pot face. Salariile si pensiile nu se platesc daca nu sunt acumulari la buget, atunci pot sa apara probleme. Daca sunt acumulari, nu au cum sa apara. Statul, daca nu are legea bugetului el ce nu poate acumula incasari sau sa efectueze cheltuieli? Ei pot, insa ele sunt efectuate intr-un mod nefiind ajustate la realitatile din acest an.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG