Linkuri accesibilitate

Occidentul avea nevoie de speranță (Adevărul)


Acest personaj va muri cu adevărat, prin ceea ce reprezintă, abia arunci când nu se va mai vorbi despre el (Evenimentul zilei).


Subiectul zilei in presa din Romania este lichidarea sefului retelei teroriste Al-Qaida, Osama Bin Laden. Comentatorii de la Bucuresti nu apropie stirea de situatia particulara a Romaniei, ci se mentin de regula in limitele consideratiilor generale.

Sabin Orcan, de la Adevarul, reaminteste mai intai momentul 11 septembrie 2001, caruia i se da un raspuns in forta abia acum. Au trecut aproape zece ani de la atacurile teroriste care au distrus turnurile gemene din New York si au facut 9000 de victime, morti si raniti. Lichidarea lui Osama „reprezinta insa mai mult decat o operatiune de succes a trupelor speciale americane”, scrie Sabin Orcan.

„Dupa atatea esecuri si deziluzii, de la interminabilele conflicte din Orientul Mijlociu si pana la costisitoarele invazii din Afganistan si Irak, de la gafele comise de Administratia Bush si pana la stanjenitoarele dezvaluiri de pe Wikileaks, Occidentul avea nevoie de o speranta”.

Calin Hera, de la Evenimentul zilei, face o legatura neasteptata: o septuagenara din Muntii Apuseni, a carei fiica a murit in atentatul terorist de acum sapte ani din gara spaniola Atocha, devine in acest articol expresia si simbolul sentimentului foarte raspandit ca s-a facut dreptate prin capturarea si omorarea liderului organizatiei tetoriste islamiste Al Qaida.

Despre Osama Bin Laden, comentatorul de la Evenimentul zilei scrie: „Acest personaj va muri cu adevarat, prin ceea ce reprezinta, abia arunci cand nu se va mai vorbi despre el, ceea ce (…) nu se va intampla zilele acestea”.

Pe aceeasi tema scrie in Romania libera Gabriel Bejan. El alege sa discute cauza de profunzime a terorismului de tip Al Qaida, si anume accesul restrans la educatie al populatiei din lumea islamica. Urmeaza cifre oficiale, colectate de Organizatia Natiunilor Unite la nivelul anului 2002, si care vorbesc despre analfabetism, numar foarte mic de universitati raportat la populatie, numar foarte mic de carti traduse, procent foarte slab de cheltuieli pentru educatie si cercetare. Toate acestea, in comparatie cu lumea occidentala, cea vizata de atentatele teroriste ale Al Qaida.
XS
SM
MD
LG