Linkuri accesibilitate

EuroNest - un pas înainte!


Igor Corman
Igor Corman

Igor Corman: „Prezenţa în Parlamentul European: alte forme mai apropiate de cooperare eu cred că nu pot să existe".


Marţi, la Bruxelles a avut loc lansarea EuroNest, un organism afiliat Parlamentului European, în care ţările din Parteneriatul Estic – Moldova, Armenia, Azerbaijan, Georgia, Ucraina şi, suspendată pe moment, Belarus, - vor avea posibilitatea să discute problemele regionale, nu numai între ele, dar şi cu colegii lor europarlamentari. Din delegaţia Moldovei a făcut parte Igor Corman, care a raspuns întrebărilor lui Vasile Botnaru.

Europa Liberă: Cunoaştem mai multe tipuri de adunări parlamentare, unele mai eficiente, unele mai modice. Această nouă adunare parlamentară unde o clasificaţi din punctul de vedere al aşteptărilor?

Igor Corman: „Din punctul de vedere al aşteptărilor, dar şi al interesului nostru, fiindcă suntem în proces de apropiere de Uniunea Europeană, de integrare europeană, deci eu consider că destul de înalt. Până acum noi am avut doar un comitet interparlamentar de cooperare. Acum e un forum mai larg, intră şi partenerii noştri estici alături de noi, dar e o prezenţă masivă şi din partea Parlamentului European, 60 de europarlamentari din 17 ţări.”

Europa Liberă: Dar asta nu va împiedica cumva Moldova să se arate mai individual?

Igor Corman: „Este deci o întrebare, dar eu aici mai mult văd posibilitatea în acest forum fiecare ţară în măsura în care poate ca să se promoveze. Şi de acum depinde de fiecare ţară în parte cum o face. Cât priveşte principiul de diferenţiere el există, anunţat oficial în cadrul acestei politici de vecinătate şi noi desigur avem relaţia noastră bilaterală cu Bruxelles-ul. Dar ca forum general, ca prezenţă şi din partea Parlamentului European şi din partea parlamentelor noastre cred că e un pas înainte. Şi după astfel de forumuri de cooperare, următorul pas e prezenţa în Parlamentul European, alte forme mai apropiate de cooperare eu cred că nu pot să existe.”

Europa Liberă: Numirea lui Boris Tarasiuk într-o funcţie importantă pentru Moldova este un avantaj? În special în reglementarea transnistreană?

Igor Corman: „Domnul Tarasiuk noi l-am ales copreşedinte. Adică este copreşedinte din partea Parlamentului European. Domnul Tarasiuk este copreşedinte din partea celor cinci deocamdată. Sperăm că se va schimba lucrurile şi în Belarus, va fi şi Belarus şi vom fi şase. Ceilalţi reprezentanţi, inclusiv Republica Moldova are câte un vicepreşedinte. Decizia de ce am luat-o să fie domnul Tarasiuk? Am reieşit şi din faptul că Ucraina este un rebordant lider în această zonă regional. Pe lângă asta am ţinut cont şi de autoritatea – domnul Tarasiuk totuşi are experienţă, a fost şi ministru de Externe, de la începuturile creării acestei organizaţii, el a fost foarte activ, tot timpul prezent. Noi am luat o decizie ca să existe principiul rotaţiei. N-am decis încă pentru ce perioadă va fi acest mandat, dar părerea mea este că mai mult de doi ani de zile nu este cazul şi cred că în scurt timp o să decidem. Oricum va fi prin rotaţie acest post de copreşedinte.”

Europa Liberă: Adică va veni şi rândul Moldovei.

Igor Corman: „Sigur că da, şi cred că avem toate şansele chiar după Ucraina.”
XS
SM
MD
LG