Linkuri accesibilitate

Optimism moderat în monitorizarea presei


Nadine Gogu: „Majoritatea mass media reflectă corect şi echidistant campania electorală”.


Cu Nadine Gogu, directoarea Centrului pentru Jurnalism Independent despre campania electorală reflectată în presă și constatările primului raport de monitorizare a mass-mediei.

Nadine Gogu
Nadine Gogu:
„Dacă e să comparăm comportamentul media în campaniile precedente cu actuala campanie, cred că putem să spunem, că există o schimbare. Pentru prima dată, după primele două săptămâni de monitorizare, noi am întitulat Comunicatul nostru de presă: „Majoritatea mass media reflectă corect şi echidistant campania electorală”. Deci, este în premieră, aş zice. Până acum, chiar din primele zile de campanie se observau anumite culori la unele posturi, sau ziare mai mult, la altele mai puţin. Când zic culori, am în vedere culori politice. Făceau partizanat în favoarea unui sau altui concurent electoral. Acum, în primele două săptămâni am văzut, că la majoritatea posturilor de televiziune, pe care le-am monitorizat, a fost mai mult sau mai puţin corecte, echidistante, fără mari abateri de la standardele profesionale, Codul deontologic. În presa scrisă aceeaşi tendinţă, cu mici excepţii.”




Europa Liberă: Cui i se datorează această schimbare în bine? Au devenit jurnaliştii mai conştienţi de misiunea lor? Politicienii au devenit mai prudenţi? Sau este presiunea consumatorului de presă?

Nadine Gogu:
„Răspunsul ar putea consta din câteva componente. Unul din ele ar fi că e început de campanie. Evenimente sunt mai puţine, jurnaliştii, respectiv, reflectă mai puţin campania. În al doilea rând ar fi şi ceea ce spuneţi Dumneavoastră presiunea, anumite presiuni din partea consumatorului, care are acum mai mult discernământ, aş zice, pentru că au acces la mai multe surse de informare. Pot să facă comparaţie, să vadă că unele posturi reflectă într-un fel şi, respectiv, vor să aibă acelaşi produs şi de la alte posturi, dacă nu-l oferi, atunci ei pot şi renunţa la postul respectiv. Politicienii, ca şi în orice campanie, vor încerca să rămână în vizorul presei, vor face diverse activităţi, uneori şi mai puţin corecte, atacuri cu siguranţă că vor fi, deja am văzut. Deci, vor fi evenimente create special pentru jurnalişti. Depinde de ei, dacă vor reflecta aşa cum vor politicienii, sau vor reflecta aşa cum ar trebui să reflecte un jurnalist. Un eveniment de presă, în special în campania electorală, când ar trebui să fie deosebiţi de atenţi să nu fie manipulaţi.”

Europa Liberă: Ca de obicei, nu vă propuneţi să fiţi justiţiarii campaniei, dar totuşi îi adresaţi cuiva acest raport. Contaţi pe o anumită reacţie şi pe sancţiuni pentru cei, care deviază de la normele de comportament? La ce vă aşteptaţi şi de la cine?

Nadine Gogu:
„În primul rând de la CCA, când e vorba de comportamentul posturilor de radio şi televiziune. Chiar astăzi o să expediem primul nostru raport, însoţit de o scrisoare, în care o să punctăm cele mai grave abateri, pe care le-am constatat la un post de televiziune, care a admis încălcări şi a Codului deontologic, şi a Codului Audiovizualului, şi a Regulamentului Comisiei Electorale Centrale privind reflectarea în media a campaniei electorale. Noi sperăm că CCA-ul va lua măsuri, se va autosesiza. Cu atât mai mult: cunoaştem că CCA-ul desfăşoară propriile monitorizări şi înţeleg, că potrivit metodologiei lor, monitorizarea e mult mai complexă.”

Europa Liberă: Revenind la presiunea publicului, la discernământul lui, părerea Dumneavoastră de expert: manipularea, violentă şi pe faţă, mai aduce scor electoral? Sau totuşi e deja un procedeu răsuflat, care nu-şi are efectul?

Nadine Gogu:
„Cred că mai aduce. În special telespectatorii neavizaţi, care nu au cunoştinţe, ei nu au făcut facultatea de jurnalism, sau şcoala de studii avansate în jurnalism, ca să ştie cum ar trebui să fie o ştire. Omul vizionează o ştire şi deseori crede ceea ce vede pe ecran, pentru că acolo apar anumite persoane, anumite surse, care spun foarte încrezuţi, afirmă anumite lucruri. Respectiv, telespectatorul simplu crede ceea ce vede. Este adevărat, că în oraşe, în special în ultimii ani, după exploziile în domeniul publicaţiilor online, când oamenii, dacă obosesc de televiziune, pot să intre pe pagini web să vadă cum sunt reflectate aceleeaşi evenimente din altă perspectivă. Deci, discernământul e mai mare, sigur. Pot să-şi dea seama, că uite, stai puţin, aici postul ăsta dă doar o părere, uite celălalt a inclus un alt citat. Desigur că se poate întâmpla, că un al doilea post, pe care-l vizionează omul, dă o altă părere, fiind la fel de partizan. Normal ar fi să fie şi o părere, şi cealaltă, dar cel puţin, vizionând câteva surse de informare, omul îşi poate crea o impresie. Atunci când rămâne cu un singur post...”

Europa Liberă: Deci, propaganda şi intoxicarea mai este o armă periculoasă?

Nadine Gogu:
„Este şi slava Domnului că doar un post are un astfel de comportament. Deci, el este folosit ca instrument de propagandă, o spunem cu toată certitudinea. Pentru că atunci când faci o ştire de la depunerea actelor de către mai mulţi concurenţi electorali şi spui, că concurentul partidului „X” este numărul „Y” în listă, da? După care urmează toate ştirile masive, cinci-şase, şapte minute chiar, ce a făcut concurentul, scoţi pe ecran textele din platforma electorală, soluţiile, susţinătorii, care vin şi explică de ce acest partid este cel mai bun şi capabil să scoată ţara din sărăcie, este evident că astat este propagandă curată. Nu are telespectatorul posibilitatea să vadă şi celelalte platforme. Doar ceea ce i se oferă, ceea ce i se serveşte.”

Europa Liberă: Dumneavoastră încercaţi tocmai să trataţi societatea de propagandă? Sau scopul este prea complicat?

Nadine Gogu:
„Dacă nu va fi media, care să fie folosit ca instrument, dar partidele oricum vor încerca să facă această propagandă, vor merge pe alte căi, probabil. Vor continua să facă propagandă. Nu ştiu dacă e posibil să tratăm societatea de acest fenomen. Totuşi încercăm să influenţăm cumva media, ca să nu se lase folosite.”
XS
SM
MD
LG