Astazi Guvernul a lansat o platforma de discutii privind identificarea barierelor netarifare pentru agentii economici care isi desfasoara activitatea in Republica Moldova, bariere care stau in calea comertului. Paul Hodorogea a stat de vorba si cu liderul unei asociatii a producatorilor de pasari.
Producatorii de carne de pasare pot sa acopere necesitatile de consum ale Republicii Moldova şi să producă suficientă carne pentru export, mi-a spus Preşedintele Asociatiei Avicultorilor, Nicolae Covaş. El totusi s-a plins ca puţină carne de pasare moldovenească ajunge dincolo de hotarele ţării.
- „In Moldova se importa nu acea carne calitativa. Se importa capuri de pasare, picioare, cozi, carne tocată, pulpe, care, totodata, sunt necalitative. Noi suntem gata sa iesim la export cu carnea moldovenească, dar avem un sir de bariere cat priveste autorizarea abatoarelor pentru sacrificarea carnii. Pina la urma este necesar sa vina din Rusia cineva, care sa ne autorizeze sa exportam aceasta carne in Kazahstan, Tajikistan. Avem deja oferte, si la moment dispunem de 7000 de tone de carne care este in stoc. Totodata, in prima parte a lui 2011 a fost importata 1800 de tone de carne de pasare in Moldova.”
Nicolae Covaş s-a arătat nemultumit si de faptul ca statul nu protejează producatorii autohtoni in fata importatorilor de carne, pe care o vând la preturi mult mai mici. Raspunsul ministrului economiei, Valeriu Lazar, care a moderat discutia, a spus ca daca producatorii de carne autohtoni nu sunt in stare sa fie competitivi pe piata, trebuie de ales intre 2 solutii: sa sufere 3 milioane de consumatori care sa platească mai mult pentru carne, sau sa fie sacrificati producatorii de carne autohtoni. Ministrul a lasat insa loc de discutii.
Valeriu Lazar a vorbit despre una din bariere, cand vamesii au centralizat anumite proceduri la 2-3 vămi.
- „La un producator industrial intr-o localitate la 10 km de vama Leuseni, importau anumite componente industriale in localitatea respectivă, produceau si produsul final industrial il scoteau inapoi. Aveau, de bine de rau, vreo 20-30 de locuri de munca, ceea ce, pentru o localitate rurala este destul de mult. Ei faceau vama la vama Leuseni sau Hânceşti, in cel mai rau caz. Acum sunt obligati sa treaca prin vama Varniţa. Partenerul lor acum nu mai lucreaza cu ei, s-a inchis afacerea.”
Ministrul Lazăr considera ca in cateva saptamani barierele netarifare care incurca comertului vor fi identificate si abia atunci se vor lua masuri. Solutiile aproximative totusi prezentate de Valeriu Lazar sunt reducerea costurilor de logistica la export si a limitarilor accesului pe piata.
Alexandru Fală de la Institutul de Economie, Finante si Statistică, spune ca termenul acordat identificarii barierelor netarifare este rezonabil, iar referitor la problema producatorilor de carne, economistul Fala e de parere ca statul n-ar trebui sa se implice prea mult.
- „Practica internationala arata ca economiile care se deschid spre exterior si economiile in care statele intervin mai putin intru sustinerea anumitor sectoare, se pare ca au rezultate mai bune. Piata singura identifica sectoarele puternice si ele, ulterior, sunt cele care trag economia, care contribuie ca economia sa se dezvolte.”
Teoretic, bariere netarifare se numesc măsurile care impiedica sau limiteaza fluxul international de marfuri si servicii, masuri care urmaresc protejarea economiei nationale de concurenta straina.