Linkuri accesibilitate

„Arta contemporană: berbecele culturii române la New York"


Corina Şuteu şi Iulian Ciocan
Corina Şuteu şi Iulian Ciocan

Corina Şuteu: „Promovăm oamenii de cultură din R.Moldova, dar nu atît de mult cum am fi dorit".


Iulian Ciocan în dialog cu Corina Şuteu, director al Institutului Cultural Român din New York, şefă a reţelei Institutelor Culturale ale ţărilor UE la New York:

Europa Liberă: Stimată Corina Şuteu, cum e să promovezi cultura română în New York şi în America. E nevoie poate de nişte strategii mai speciale?”

Corina Şuteu: „În primul rînd, promovarea culturii române prin intermediul unui Institut Cultural sigur că se face în general, şi în Europa, şi în America, prin stabilirea unor obiective pe care tu doreşti să le atingi. Aici, în New York, din 2006, de cînd sînt director, eu mi-am stabilit ca obiectiv faptul că noi trebuie să devenim în primul rînd vizibili în zona organizaţiilor americane importante întîi din New York, după care încet-încet ne-am extins şi la alte oraşe din America, în San Francisco, în Chicago, în Los Angeles.

Apoi, mi-am dorit să devenim unul din Institutele Culturale europene importante. Şi cred că am devenit, pentru că eu, în momentul de faţă, ocup mandatul de preşedinte al EUNIC, care este reţeaua Institutelor Naţionale de Cultură ale ţărilor din Uniunea Europeană. Asta înseamnă că ICR din New York a cîştigat o credibilitate şi între colegii din New York.

Şi în al treilea rînd, am venit oarecum pe o direcţie neexploatată pînă atunci şi anume a faptului că am încercat să aduc din artele din România mulţi artişti contemporani, artă emergentă, care este extrem de conectată în momentul de faţă la mişcările artistice globale. Şi asta sigur că ne-a ajutat foarte mult să devenim vizibili foarte repede. În special, în artele vizuale şi în cinematografie, profitînd de recunoaşterea noului val al cinematografiei româneşti în lume, i-am susţinut foarte mult pe artiştii din aceste curente şi pe cei care reprezintă un interes aici, urmînd ca literatura, teatrul, muzica oarecum să fie şi ele privite dintr-odată altfel, pentru că veneau din aceeaşi zonă culturală. Deci arta contemporană a fost pentru mine o nişă pe care am exploatat-o foarte mult în ultimii 6 ani, folosind-o ca pe un fel de berbece în a atrage atenţia asupra artelor din România în general.”

Europa Liberă: Aţi putea să ne numiţi cîteva evenimente notabile pe care le-aţi organizat în ultima vreme la New York sau în alte localităţi?

Corina Şuteu: „Sigur. Anul trecut s-a încheiat cu Festivalul de Film Românesc pe care îl organizăm deja de cinci ediţii la Tribeca Cinema în colaborare cu Festivalul Transilvania din România şi care a fost, la această ediţie, un succes absolut incredibil. Au apărut recenzii în mai toate jurnalele importante din New York, în The New York Times, în Time Out, în The New Yorker. Deci am avut o prezenţă şi o vizibilitate ieşite din comun în acest an, pentru că s-a acumulat reputaţia acestui festival care a cîştigat teren foarte mare. Şi nu a fost o surpriză că pentru a şasea ediţie Lincoln Center ne-a propus să mutăm Festivalul de Film Românesc la Lincoln Center, unde va debuta în acest an. Asta se întîmplă în decembrie în fiecare an. Tot în decembrie am avut deosebita bucurie să apar cu un interviu destul de amplu despre traducerile din literatura europeană, în calitate de preşedinte al EUNIC şi director al ICR New York în The New York Times.

Anul acesta, 2011, l-am dedicat foarte mult literaturii. Sigur că una dintre culmi a fost Festivalul Pen World Voices la care am avut o participare amplă a d-voastră, care aţi venit, fiind şi prezent în volumul Best European Fiction 2011, şi aţi participat la o masă rotundă extrem de interesantă la care atîta lume a venit, încît gazdele au fost obligate să refuze spectatori.

Şi o participare extrem de importantă din partea lui Mircea Cărtărescu care a fost prezent şi în deschiderea Festivalului alături de Salman Rushdie, Wallace Shawn, Malcolm Gladwell şi alţi scriitori din Europa şi din lume. El a participat şi la un alt eveniment numit Literary Safary. Am mai avut bucuria s-o avem aici, la New York, pe editoarea Lidia Bodea, care este directorul Editurii Humanitas, şi pe poeta Ioana Nicolae, care a participat şi ea la un eveniment, alături de Saviana Stănescu. Acesta a fost ultimul nostru foarte mare eveniment.

Deşi pe parcursul lunilor trecute am participat la expoziţia unei artiste tinere foarte talentate, care din păcate a dispărut, Ioana Nemeş. Am organizat o foarte amplă expoziţie de covoare maramureşene – o iniţiativă artistică a lui Mircea Cantor în colaborare cu Maison Française la Washington. O expoziţie care s-a bucurat de interesul foarte mare al vizitatorilor. Mircea Cantor a venit cu un concept foarte original în sensul în care a construit el însuşi un obiect – covor, folosind motive tradiţionale şi în jurul acestui covor e o expoziţie de covoare maramureşene autentice, realizate de Victoria Berbecaru. Vă reamintesc că Mircea Cantor este un artist care anul acesta a fost nominalizat pentru un prestigios premiu francez. E unul dintre artiştii noştri contemporani de foarte mare valoare.

Luna aceasta am participat la Festivalul de la Los Angeles al Cinematografiei din Sud-Estul Europei. Avem un recital Eminescu cu Ion Caramitru în luna iunie şi pregătim o celebrare a scriitorului şi gînditorului Norman Manea, la sfîrşitul lunii iunie aici, cu prilejul celor 75 de ani de viaţă, în colaborare cu Bard College. ”

Europa Liberă: O agendă foarte încărcată... Şi o ultimă întrebare. Vi s-a întîmplat des să promovaţi oameni de cultură din Republica Moldova?

Corina Şuteu: „Din păcate, nu atît de mult cum am fi dorit. Dar de fiecare dată, cînd am avut ocazia să promovăm mai ales în domeniul literar autori din Republica Moldova, am făcut-o. Am mai făcut-o în 2008 cu un proiect de poezie în care am invitat autori din Republica Moldova. Însă cu prilejul Festivalului Internaţional PEN World Voices, ideea de a invita un autor din Moldova face parte dintr-o strategie pe care noi o încurajăm şi care este în general încurajată în cadrul ICR. Deci, chiar dacă acest tip de invitaţie nu e foarte frecvent, el există ca o preocupare constantă pe care o avem în legătură cu artiştii din Republica Moldova”.
XS
SM
MD
LG