Exact peste o lună cetăţenii moldoveni vor fi chemaţi să-şi voteze aleşii locali. Cum se vede campania electorală în orăşelul Străşeni?
Chiar dacă orăşelul Straşeni se află la nici o jumatate de oră de mers – regulamentar – cu maşina, publicitatea electorală s-a oprit undeva pe drum. Ochiul oricărui călător obişnuit cu abundenţa de bannere de pe strazile Chişinăului, sesizează imediat ariditatea publicitară. Şi asta în pofida faptului că în cursa pentru primărie s-au înscris, pînă la această oră 6 persoane.
Locuitorii orăşelului cu care am stat de vorbă spun că nu simt neapărat nevoia publicităţii electorale, dar şi-ar dori să ştie mai multe despre candidaţi. Un bărbat cu care am încercat să leg capăt de vorbă la intrarea în localitate mi-a spus că la Străşeni funcţionează metoda rurală de informare: noutăţile se transmit din gură în gură, la piaţă sau la magazin.
„D-apoi pe cine să voteze dacă nu ştim pe cine. Cine-s candidaţii? Da mai întrebaţi pe cineva, ştie cineva? Oamenii de prin sate se uită pe site-urile estea? Oamenii n-au cu ce trăi, da lor pe site? De ce nu dau ei pe televizor, pe gazete? ”
În drum spre piaţă, locul unde străşenenii fac schimb de păreri despre potenţialii primari, am stat de vorbă cu Parascovia Sîrcu. Femeia mi-a zis cu regret că deocamdată nu poate să-mi spună mare lucru, dar speră că pînă în ziua alegerilor să afle mai multe chiar de la candidaţi. Astfel încît să nu voteze cu ochii închişi.
Parascovia Sîrcu: „Dacă s-ar face adunări mai dese, ar ieşi în faţa lumii să ne mai spună ce vor, ce au de gînd să facă, într-adevăr omul ar şti mai concret pe cine să voteze.”
Şi Rodica, o vînzătoare din piaţă, s-a arătat nedumerită de încetineala candidaţilor şi a echipelor acestora, care mizează pe presupusa lor notorietate. Femeia şi-ar dori o campanie mai „vioaie”, pentru că de cel pe care îl vor alege va depinde dacă problemele lor vor fi mai puţine sau, dimpotrivă, se vor înmulţi şi agrava.
Rodica: „Noi practic problemele noastre le rezolvăm aici la primărie. Nu ne ducem la republică să ne jeluim ce avem pe suflet. De-atîta nouă ne trebuie aici să avem o susţinere din partea autorităţilor locale. Aici contează omenia, modestia, simplu, cum sîntem noi toţi de la ţară. Aşa ne trebuie şi nouă un primar. Şi cînd o să ne ducem la el în cabinet să ne primească şi să ne deie un răspuns.”
Şi Larisa, poştăriţa din Străşeni: „Că-i comunist, că-i democrat da trebuie să fie gospodar. Şi să tragă ca cum trage un gospodar la casa lui aşa şi el la gospodăria asta a noastră Străşeni. Dacă o să fie aşa un om apoi numai să-i mulţumim. Trebuie să muncească şi să aibă persoane alăturea care să fie o mînă de ajutor pentru dînsul de aceea ca să rezolve problemele pe care le avem noi în Străşeni. Gunoi mult, drumurile tot problematic şi casele cu multe etaje aceeaşi problemă: subsolurile, dezastrul ăsta pe care îl avem şi nu putem nimic face cu el.”
La Străşeni am întîlnit şi oameni care dădeau a lehamite din mînă atunci cînd insistam să-i întreb de alegeri. Mai mulţi străşeneni însă mi-au spus că vor căuta să se informeze cît mai bine pînă pe 5 iunie. Ei şi-au exprimat regretul că nu prea au şanse să-i ia la bani mărunţi pe candiaţi la întîlnirile pe viu, dar vor urmări atent ce scrie ziarul local şi dezbaterile la postul local de televiziune.