Linkuri accesibilitate

Săptămâna electorală văzută de Constantin Cheianu


Constantin Cheianu
Constantin Cheianu

„Plecarea lui Godea este rezultatul unei "scenarite", iar retragerea lui Bodiu e o improvizaţie, dar o improvizaţie artistică inspirată”.


Constantin Cheianu
: „Dintr-un punct de vedere, campania pare oarecum mediocră, fără izbucniri şi exuberanţă. Totodată, e o campanie care oferă, Alianţei de guvernare în special, un fel de şansă de a înţelege mai bine ce-i cu ei, o posibilitate de configurare şi reconfigurare. Iată, la un moment dat s-a produs un adevărat cutremur, eu consider, de o magnitudine nu foarte mare, dar a fost un cutremur plecarea lui Godea de la PLDM. Şi acest cutremur, cum se întâmplă, a avut o replică, care prin ceva poate chiar este mai puternică, decât cutremurul propriu-zis. Toate aceste frământări şi toate aceste zvârcoliri, care se întâmplă în politicul nostru, sunt o boală a tinereţii democraţiei noastre. Iată, că după ce 20 de ani am avut la guvernare oameni din garda veche, aşa-zisă, mulţi dintre ei venind din epoca sovietică, acum se produce o fază de tranziţie la nişte politicieni, la o clasă politică de o altă calitate. Şi tranziţia asta se produce nu fără tot felulde zvârcoliri şi tot felul de frământări. Şi uite, această campanie electorală pentru, ca şi cum, alegeri locale e un test pentru politica noastră şi pentru clasa politică, în general. Iată ce ne-a oferit şi, probabil, că ne va mai oferi în continuare campania electorală pentru alegerile locale din 2011.”

Europa Liberă: Cât accident, şi câtă improvizaţie? Dar şi câtă scenărită există în aceste seisme, pe care le-aţi subliniat?

Constantin Cheianu: „Interesant e că există de toate câte puţin. Există şi scenarită, fără discuţii. Există improvizaţii – plecarea lui Godea reprezintă rezultatul a ceea ce ziceţi scenarită, iar ceea ce a făcut Filat, în ultimă instanţă, retrăgându-şi-l pe candidatul său Bodiu, e o improvizaţie, eu ca om de teatru aş zice că e o improvizaţie artistică inspirată, bună. Iată, că politicienii din această generaţie se manifestă ca oameni capabili să se adapteze la conjunctura momentului şi să facă mişcări nu brutale, cum am mai văzut, dar mişcări eu aş zice chiar pe alocuri subtile.”

Europa Liberă: Formaţiunile democratice nu au rezistat ispitei şi au folosit şi ele cadourile electorale, aşa a scris presa. De ce? E o cale mai simplă către sufletul alegătorului?

Constantin Cheianu: „Alegătorul este alcătuit din cel puţin două categorii strict delimitate. Un alegător tânăr, în general, sau apropiat ca spirit de tineri, care sunt mai europeni, ca să zic aşa, şi care sunt pregătiţi să existe într-un sistem politic occidental. Şi pe de altă parte, o categorie de concetăţeni de ai noştri de o vârstă mai înaintată, şi nu numai ei, care mai ţin cumva de o mentalitate mai veche, de anumite ticuri şi de practici mai vechi. Iată suntem în acest cazan, în care fierbem cu toţii. Sunt şi nostalgicii, suntem şi alţii, care parcă suntem pregătiţi pentru o altă viaţă şi un alt sistem politic. Şi atunci politicienii fac aceste concesii şi aceste compromisuri. Sunt nevoiţi să se adapteze la spectrul opţiunilor politice, pe care le are electoratul nostru, care sunt foarte aşa...”

Europa Liberă: Adică e mai simplu să coboare, decât să ridice electoratul la nivelul pretenţiilor democratice?

Constantin Cheianu: „Din păcate aşa se întâmplă. Ei, probabil, că ar putea să dea un alt ton, să propună un alt stil în politicul nostru, dar probabil că aşa e mai simplu. Vezi, că în direcţia asta 20 de ani nu a lucrat nimeni, ca să diminueze toate practicile astea şi stilul ăsta. Cred că lor nu le place să se ocupe cu asta, dar venind şi găsind ceea ce găsesc, sunt nevoiţi să se adapteze. Încă mai suntem în tranziţie.”
XS
SM
MD
LG