Linkuri accesibilitate

9 mai: În toiul campaniei electorale


Igor Botan

Igor Boţan: Ziua Victoriei ar putea deveni şi în Moldova o zi de conciliere a întregii societăţi


Igor Boţan: „Sărbătoarea de 9 mai demult, de 21 de ani, trebuia să devină o sărbătoare tradiţională în Republica Moldova, potrivit hotărârii Parlamentului din decembrie 1990. Această sărbătoare este calificată una drept tradiţională, Ziua Victoriei şi a comemorării eroilor căzuţi în lupta pentru independenţa patriei. Cred, că cei care au adoptat hotărârea în 1990 au fost destul de înţelepţi prin această formulare, lăsând mărul discordiei pentru altă zi – ziua de 23 august. Iar ziua de 9 mai trebuie să rămână Ziua victoriei asupra fascismului.”


9 mai: În toiul campaniei electorale
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:45 0:00
Link directEuropa Liberă: Numai că, iarăşi în mod tradiţional, moldovenii nu ratează nici o ocazie să se convingă unii pe alţii, că nu au dreptate. Cei care sprijină sărbătoarea de 9 mai ţin neapărat cu tot dinadinsul să-i convertească pe adversarii lor politici şi le impun, de exemplu, panglicile Sfântului Gheorghe.

Igor Boţan: „Este o mişcare ideologizată. Să nu uităm că suntem în plină campanie electorală. Însă ziua de 9 mai într-adevăr este Ziua victoriei asupra fascismului. În această zi a capitulat Germania nazistă şi peste cinci ani după capitulare, vedem că în Europa a avut loc un eveniment, de care trebuie să ne bucurăm şi să aspirăm că, cândva, şi noi, Republica Moldova, am putea deveni ţară integrată în această Uniune Europeană, care are la bază ziua de 9 mai.”

Europa Liberă: Adică sugeraţi că o conexiune, un link între 9 mai şi crearea Uniunii Europene ar putea să constituie baza de conciliere a întregii societăţi?

Igor Boţan: „Absolut corect. Aşa au făcut europenii. Aşa a avut loc concilierea franco-germană, motivaţiile şi explicaţiile aduse au fost aceleiaşi. Europa a trecut printr-un calvar, dar pentru a depăşi şi a nu admite reîntoarcerea evenimentelor triste, 9 mai a devenit, din iniţiativa lui Robert Schuman, Ziua Europei. Cred că şi Republica Moldova trebuie să urmeze aceste argumente. Dar, aşa cum spuneam, acum 20 de ani tocmai aşa era gândită această dată. Cel puţin inserarea ei în lista sărbătorilor tradiţionale şi modul în care a fost denumită această sărbătoare arată că primul Parlament democratic a fost destul de înţelept.”

Europa Liberă: Unele forţe politice încearcă să facă un următor pas: după 9 mai a venit presiunea sovieticilor, au venit deportările, au venit consecinţele nefaste ale regimului totalitar comunist. Cum să se despartă aceste două lucruri?

Igor Boţan: „Am răspuns la această întrebare. Există o posibilitate. Pentru că nu putem şterge memoria istorică a cetăţenilor, ştim că societatea noastră este fragmentată. Ziua de 23 august este pentru cei care consideră că învingând un regim totalitar, am nimerit sub presiunea altui regim totalitar, comemorarea acestei date poate fi transferată pentru ziua de 23 august, care, dacă ne uităm atent, vedem că nu este o sărbătoare tradiţională consfinţită. Iar pentru simbolistica pentru Republica Moldova este foarte important ca sărbătorile naţionale, sărbătorile tradiţionale, să fie într-adevăr un prilej pentru unitate civică, ci nu pentru dezbinare. Şi ziua de 9 mai cred că perfect oferă această posibilitate.”

Europa Liberă: Înafară de 9 mai, există o sumedenie de zile folosite în primul rând de partidele politice pentru a dezbina, pentru a-şi împărţi alegătorii în tabere diferite, a-i trimite pe baricade. Se poate obţine, totuşi, barem zilele naţionale să fie zile de coeziune?

Igor Boţan: „Cred că acest lucru e posibil, dar cred că va fi nevoie de foarte mult timp. Partidele politice, aşa cum aţi menţionat corect, profită de clivajele sociale pentru a-şi determina poziţiile pe anumite segmente ale spectrului politic. Dar totul depinde de calitatea şi de nivelul culturii politice, de libertatea mass media, de calitatea şi capacitatea intelectualilor din Republica Moldova, care ar putea replica la acţiunile partidelor politice prin explicaţii, că evenimentele istorice nu trebuie să servească drept temei pentru dezbinarea civică în societate.”

Europa Liberă: Adică societatea trebuie să fie mai înţeleaptă?

Igor Boţan: „În societate, mass-media şi cercurile intelectuale trebuie să fie destul de abile pentru a contracara tendinţele partidelor politice de a se folosi de clivajele sociale.”

Mai mult

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

XS
SM
MD
LG