Linkuri accesibilitate

Vox populi: Câtă libertate are presa din Transnistria?


„Fiecare luare de cuvânt este controlată. Presa este şi ea controlată destul de bine".


Libertatea presei în lume se află la cel mai scăzut nivel din ultimii zece ani, iar numai unul din şase cetăţeni trăieşte astăzi într-o ţară cu presă liberă şi independentă. Este concluzia raportului organizaţiei Freedom House. Studiul arată că în ultimul an s-au înregistrat regrese în libertatea presei în ţări ca Egipt, Turcia şi Ucraina. Potrivit raportului Freedom House, situaţia presei din Moldova, în ultimul an, s-a ameliorat. Europa Liberă a încercat să afle câtă libertate de expresie există în stânga Nistrului, discutând cu locuitori de rând ai regiunii transnistrene.Vox populi: Câtă libertate are presa din Transnistria?
„Cred că în jumătate din cât ar trebui să fie. Depinde ce înţelegem prin libertatea cuvântului. La noi lumea se teme să vorbească despre politică… În principal, în politică nu avem libertatea cuvântului. Oamenii vorbesc, însă după asta sunt ameninţaţi. În rest, poate că există libertate, dar nu se manifestă chiar în toate”. „În general, cred că noi putem să ne exprimăm opinia. Eu n-am auzit ca cineva să fie pedepsit din cauza că şi-a exprimat părerea. La noi apar ziare ale mai multor partide, fiecare cu propria sa poziţie. Şi eu cred că la noi, în general, îţi poţi exprima liber de liber gândurile, viziunile în presă. Din ziarele transnistrene îmi place Profsoiuznîe Vesti, citesc cu plăcere şi Dnestrovskaia Pravda, Pridnestrovie. Din ziarele centrale prefer Komsomolskaia Pravda, Argumentî i Faktî. Şi, desigur, urmăresc neapărat programul Vremea cu care am fost deprinşi şi fără de care nu putem”.„Referitor la libertatea cuvântului, fiecare o înţelege în felul său. Dacă privim la diversitatea instituţiilor mass-media din Transnistria, eu cred că la noi există libertatea cuvântului. Cine se află în spatele acestora şi în ce direcţie sunt angajate – este o altă chestiune. Însă nu putem să zicem că la avem un regim totalitar care interzice, spre exemplu, să apară decât ziarul Pravda, şi atât. O anumită libertate există. Mică, dar există”. „Cred că libertatea nu e îngrădită. Pur şi simplu, oamenii au pierdut interesul faţă de presă. Nu-ţi mai vine să cumperi nici ziare, nici reviste. Scriu lucruri pe care apoi le dezmint. E decepţionant”. „Presa a funcţionat, în general, şi va continua să activeze la comandă. Cred că aşa este în orice stat – democratic, comunist, - presa execută comenzile puterii. Eu aşa cred. Internetul parcă e mai liber, deşi Medvedev sau Putin sugera că vor cenzura şi internetul. În rest, totul e cumpărat”. „Vă spun sincer, în Transnistria noastră libertatea cuvântului e parţială. Fiecare luare de cuvânt este controlată. Presa este şi ea controlată destul de bine". „Totuşi există anumite restricţii. Eu simt că şi tineretul nostru are un comportament cumva forţat, constrâns”.

Mai mult

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

XS
SM
MD
LG