11 mai 2001
Actualitatea. (Moderator: Radu Călin Cristea).
PNL critică UDMR-ul pentru colaborarea cu guvernul.
Delegaţia reprezentanţilor PNL a mai înmormîntat odată, e de sperat că pentru ultima oară, protocolul semnat cu PDSR. Într-un gest pentru deliciul asistenţei, preşedintele PNL Stoica a făcut bucăţele - bucăţele peticul de hîrtie pe care, cu doar cîteva luni în urmă PDSR şi PNL îşi juraseră credinţă, cel puţin pînă la finele anului. N-a fost să fie!
Oarecum neaşteptat a fost atacul extrem de sever al liderului liberal la adresa politicii UDMR.
V. Stoica: „Este o totală diferenţă între poziţia noastră şi poziţia PRM. PRM critică UDMR de pe o poziţie etnică, UDMR-ul critică PRM de pe o poziţie etnică, aceasta adversitate rezultă din natura lor comună, critica pe care noi o facem în egală măsură PRM şi UDMR, ca partide etnice pleacă tocmai de la principiul modern, european de constituire a naţiunilor, ca naţiuni de cetăţeni şi nu de etnii. Aşadar, nu e nici un fel de asemănare între poziţia noastră şi poziţia PRM. Poziţia noastră este una europeana, democratică şi are în vedere criteriul politic de constituire a partidelor politice şi pe aceasta bază, deformarea sistemelor politice moderne.
În măsura în care UDMR se va desprinde de PDSR, o colaborare în Parlament este posibilă şi cu aceasta formaţiune politică. Exagerarea criteriului etnic în politica unui stat, cel puţin acum, în secolul 21, este anacronică, după cum nu trebuie să uităm că acest pericol al abordării strict etnice a naţiunilor a fost prezent în ultimii ani în aceasta zonă în care trăim noi, nu trebuie să uitam că adoptarea acestui criteriu etnic este cel care a determinat marile conflicte din Serbia.
A închide ochii la această situaţie, înseamnă de fapt a nu recunoaşte un lucru pericolul abordării strict etnice a fenomenului naţional există, şi nu putem să rămînem indiferenţi, indiferent dacă acest pericol vine dintr-o parte sau alta. Că vine de la UDMR, că vine de la PRM, că vine de la Budapesta...”