Linkuri accesibilitate

SUA-China în dialogul strategic și economic la Washington


Secretarul de stat Hillary Rodham Clinton vorbind la deschiderea consultărilor de la Washington
Secretarul de stat Hillary Rodham Clinton vorbind la deschiderea consultărilor de la Washington

Timothy Geithner: „In China, problema este acum de a pune fundamentul unui nou model de creştere bazat mai mult pe cererea internă, cu o rată de schimb flexibilă şi care răspunde forţelor pieţei.”


Timp de doua zile, inalti oficiali americani au întrevederi cu colegii lor din China comunista, pe o serie de probleme – de la economie şi de la respectarea drepturilor omului, pînă la chestiuni de politica externă şi de apărare. Potrivit corespondentului Europei libere la Washington, Richard Scolash, relaţiile dintre cele doua ţări nu sunt la cel mai înalt grad de încredere şi subiectele ce vor domina agenda sunt cele legate de practicile valutare ale Chinei si de cele legate de aducerea la tăcere a dizidenţei. Un rezumat de la Oana Serafim.

In deschiderea convorbirilor, secretarul de stat, doamna Hillary Clinton a spus că ambele ţări vor avea mai multe de cîştigat din colaborarea lor decît dintr-o eventuală confruntare: „Unii oameni de la noi din ţară văd progresul Chinei ca pe o ameninţare la adresa Statelor unite. Unii din China sunt îngrijoraţi că America ar căuta să restrîngă creşterea Chinei. Noi respingem amîndouă aceste abordări.”

Doua sunt chestiunile cele mai controversate între Statele Unite si China. Prima este legată de politica Beijinului faţă de valuta. Timothy Geithner, ministrul american al finanţelor şi preşedintele Rezervei Federale, Ben Bernanke, vor ca Washingtonul să facă presiuni asupra Chinei pentru ceea ce industriile manufacturiere americane consideră a fi practici comerciale necinstite, inclusiv manipularea cursului valutar, şi care au efecte nocive asuora economiei americane şi a locurilor de muncă. In ultimul an, China şi-a apreciat puţin valuta naţională, yuanul, dar Washingtonul susţine că el este şi acum subevaluat cu pînă la 40 %. Industriile manufacturiere americane vor ca Congresul să impună pedepse economice Chinei, dacă nu îşi apreciază moneda mai repede.

Timothy Geithner: „In China, care a făcut reforme remarcabile în ultimii 30 de ani, problema este acum de a pune fundamentul unui nou model de creştere bazat mai mult pe cererea internă, cu o rată de schimb flexibilă şi care răspunde forţelor pieţei, cu o economie mai deschisă către piaţă şi cu un sistem financiar mai dezvoltat şi mai diversificat.”

Vicepremierul chinez care conduce delegaţia Beijinugului spune că aceste schimbări nu se vor întîmpla „peste noapte” şi a cerut americanilor să nu politizeze comerţul. Deficitul comercial al Statelor Unite cu China a fost anul trecut de 273 de miliarde de dolari.

China comunistă are şi ea îngrijorări financiare serioase faţă de Statele Unite. Congresul urmează să decidă dacă să permită depăşirea datoriei guvernamentale peste limita actuală de 14 ,3 trilioane de dolari. Statele Unite vor ajunge în cîteva săptămîni la această cifră şi Timothy Geithner a avertizat asupra unei noi posibile crize financiare, inclusiv prin incapacitatea de a mai plăti datoriile, daca trezoreria nu mai permite alte împrumuturi. China este, cum se ştie, cel mai mare creditor străin al Statelor Unite şi caută să obţină asigurări că Washingtonul va plăti dobînzile la datoria pe care o are la Beijing.

Un al doilea subiect de tensionare a relaţiilor este legat de creşterea ostilităţii autorităţilor comuniste faţă de dizidenţi, faţa de orice manifestaţie de protest şi îngrădirea drepturilor omului. Vicepreşedintele american Joe Biden a spus că în acest domeniu există un „dezacord important” între Statele Unite si Beijing şi a promis că va aduce mereu în discuţie cazurile de activişti, avocaţi pentru drepturile omului, intelectuali şi artişti retinuţi abuziv de autorităţi.

Cel mai cunoscut caz este cel al artistului Ai Weiwei, care a exprimat opinii critice ferme faţă de politica autorităţilor comuniste şi care pînă acum au fost tolerate, avînd în vedere prestigiul internaţional al artistului. Acum el este reţinut.

Potrivit lui Hillary Clinton: „Vedem relatări despre oameni de cultură, avocaţi pentru drepturile omului, scriitori şi artişti care sunt reţinuşi sau dispar. Si stim, din lungi perioade istorice că societăţile care respectă drepturile omului sunt mai prospere, mai stabile şi mai de succes.”

Mai trebuie spus că este pentru prima data cînd la aceste convorbiri iau parte şi lideri militari de primă importanţă din cele două ţări.
XS
SM
MD
LG