Linkuri accesibilitate

Dorin Chirtoacă intervievat de România Liberă


Liberalii în România (Evenimentul zilei).


In plina campanie electorala pentru un al doilea mandat ca primar general al Chisinaului, Dorin Chirtoaca a acordat un interviu cotidinului Romania libera. Claudiu Berbecei cere sa comenteze ce scrie presa moldoveana, si anume ca ar fi vorba de cea mai murdara campanie de pana acum. Chirtoaca este atacat de comunisti, dar si stramtorat de atitudinea unor partide din coalitia de guvernare.

Despre atacurile comunistilor, Chirtoaca spune ca au drept unic scop dezbinarea si manipularea. „Comunistii nu fac decat sa exploateze nostalgiile dupa Uniunea Sovietica”, spune domnia sa. Despre colaborarea cu partidele din Alianta pentru Integrare Europeana, Dorin Chirtoaca aminteste ca presedintele interimar Marian Lupu a optat inca de la sfarsitul anului trecut sa fie un singur candidat al puterii in alegerile municipale.

Partidul Liberal Democrat, prin liderul lui Vlad Filat, si Partidul Democrat au decis insa altfel si, chiar daca PLDM-ul si-a retras intre timp candidatul, democratii il mentin. Chirtoaca declara Romaniei libere ca intotdeauna s-a bazat pe fortele proprii si ca spera ca rezultatele obtinute pana acum sa convinga electoratul. In primul rand, Chisinaul are acum un buget propriu, independent de cel de stat.

Un comentariu din Evenimentul zilei, semnat de Mircea Marian, se ocupa de evolutia doctrinara a liberalilor din Romania. Potrivit unui sondaj de opinie realizat de un institut finantat de conservatorii lui Dan Voiculescu, PNL ar fi migrat masiv inspre stanga, fiind perceput ca de centru sau de stanga, iar Partidul Democrat Liberal – de dreapta. Mircea Marian aminteste declaratii din 2007 ale actualului lider liberal, Crin Antonescu, care, la vremea respectiva, protesta energic fata de masurile populiste dispuse chiar de guvernul liberal condus de Calin Popescu Tariceanu.

De cand i-a luat insa locul la conducerea PNL, Antonescu se opune constant oricaror masuri de austeritate, ceea ce i-a adus voturi din electoratul traditional al social-democratilor. O confirmare datelor din sondajul patronat indirect de Dan Voiculescu.

Despre acelasi Dan Voiculescu este vorba si in editorialul Evenimentului zilei. Horia Ghibutiu comenteaza dezvaluirile pe care fostul jurnalist al Antenelor, Stelian Negrea, le face in paginile cotidianului despre modul cum este condusa aceasta televiziune. Concluzia comentatorului este ca Dan Voiculescu a facut la Antene singurul lucru pe care stie sa-l faca: sa reconstruiasca, in democratie, sistemul de informatii al securitatii lui Ceausescu. Un sistem si profitabil si eficient in perioada lui de glorie dinainte de ʼ89. Dan Voiculescu conducea pe atunci firma Crescent, care administra fondurile securitatii.
XS
SM
MD
LG