Linkuri accesibilitate

Traian Băsescu a câştigat alegerile în PDL (Andreea Pora/Revista 22)


Despre morala si politica (Andrei Plesu/Adevarul)


“Traian Basescu a castigat inca un rand de alegeri, cele din Partidul Democrat Liberal” – scrie Andreea Pora in revista 22, referindu-se la alegerile de la sfarsitul saptamanii, care l-au reconfirmat ca presedinte al formatiunii pe Emil Boc. Comentariul insista pe ideea ca tensiunile din partid sunt departe de a se fi neutralizate, abia de acum se va declansa un adevarat curent anti-Basescu printre pedelisti, care ar percepe victoria lui Boc impotriva lui Vasile Blaga ca fiind pe mana lui Basescu. Primul test al adversarilor lui Boc, deci si ai lui Traian Basescu, ar putea fi trecerea prin parlament a unui nou premier tehnocrat. Aceasta varianta nu a disparut cu totul din orizontul politic. Furtuni vor fi si pentru ca in noile structuri de conducere ale PDL au reusit sa intre oameni ca Monica Macovei, fost ministru de justitie, actual europarlamentar si sustinatoare a criteriile de integritate morala in politica de partid. Dar, arata Andreea Pora, miza enorma a urmatoarei etape este gasirea unui alt premier democrat-liberal, care sa impiedice obisnuitele recompensari ale clientele de partid, in schimbul voturilor la viitoarele alegeri. O postura in care actualul prim ministru Emil Boc nu poate fi conceput. Ramanerea lui la carma PDL – si chiar la guvern – s-a facut si prin folosirea acestor recompense, se arata in 22.

Despre morala si politica scrie astazi si Andrei Plesu, in Adevarul. In acest caz insa, punctul de plecare este un articol din presa germana (este vorba de Die Zeit) care exprima suspiciuni fata de un anumit “eticism” al lumii europene. Pobleme precum centralele nucleare, trimiterea de trupe in afara granitelor sau incidentele provocate de regimuri autoritariste starnesc de regula vehemente proteste organizate, sau luari de pozitie ale unor lideri de opinie. Ceea ce, la prima vedere, pare intransigenta, este insa uneori, arata Andrei Plesu, “inregimentare oarba intr-un curent la moda, sarja ideologica, daca nu pur si simplu chermeza stradala”(am citat). Pe scurt, in spatiul occidental ar fi aparut o “reideologizare a moralei”, mai spune comentatorul de la Adevarul.

De remarcat de asemenea in revista 22 articolul lui Andrei Oisteanu, care semnaleaza comemorarea a 20 de ani de la asasinarea istoricului religiilor Ioan Petru Culianu. Stralucit elev al lui Mircea Eliade, Culianu a fost asasinat la Chicago, iar vinovatii nu au fost niciodata descoperiti. Oisteanu noteaza ca mai toti comentatorii au apreciat intre timp ca securitatea comunista ar fi avut un amestec in aceasta crima. El solicita explicit sprijinul directorului Serviciului de Informatii Externe Mihai Razvan Ungureanu pentru elucidarea posibilelor conexiuni, din dosarele secretizate inca in cadrul acestui serviciu secret.
XS
SM
MD
LG