Linkuri accesibilitate

Oraşul fără cîini vagabonzi


Capitala Cehiei a soluţionat problema cîinilor vagabonzi. Aceştia au nişte aziluri şi chiar un cimitir al lor.


Am fost la Praga recent trei zile. Curios sa cunosc capitala Cehiei, am cutreierat oraşul în lung şi în lat, m-am plimbat pe zeci de străzi. Am admirat frumoasele clădiri cu elemente gotice şi baroce, am văzut podurile peste Vltava.

Ei bine, m-am întors apoi la Chişinău şi imediat după revenire mi-am dat seama că Praga mai avea o notă cu totul distinctă. Am mers la o alimentară de pe strada Cuza Vodă şi m-am ciocnit de o haită de cîini vagabonzi care s-a aciuat demult în parcul de acolo. Erau vreo 10-14 cîini flocoşi, imprevizibili şi puternici. Şi brusc am avut o revelaţie.

Nu văzusem în cele trei zile petrecute la Praga nici un cîine vagabond. Absolut nici unul! Nici un patruped hoinar nu se plimba pe străzile capitalei cehe. Am aflat apoi că asta nu e întîmplător. Cehii au soluţionat într-adevăr problema cîinilor vagabonzi. Aceştia au nişte aziluri şi chiar un cimitir al lor. Şi orice cîine vagabond apărut pe strada e imediat prins şi dus la azilul în care i se poartă de grijă. Şi uite aşa străzile Pragăi au devenit mai puţin periculoase şi mai curate.

Aşadar, acolo s-a putut. Aici nu se poate. Aici, problema cîinilor vagabonzi pare insolubilă. Nici un primar al epocii post-sovietice nu ştie ce să facă cu ea. Zilele astea, la un post de televiziune, actualul primar trecea în revistă realizările sale. Erau multe performanţe atinse de actualul edil, cea mai răsunătoare fiind dispariţia mirosului respingător al staţiilor de epurare uzate. Dar problema cîinilor vagabonzi pare de departe cea mai dificilă în Chişinău. Nimeni nu poate face performanţă în acest domeniu.

Şi e păcat. Oraşul ar arăta mai bine, iar oamenii s-ar simţi mai în siguranţă. Iar dacă mă gîndesc mai bine, nu banii sînt impedimentul cel mai mare. La rigoare, pot fi găsiţi bani pentru un azil, aşa cum sînt găsiţi pentru tot felul de caravele ale culturii sau pentru călătoriile politicienilor peste hotare. Altceva ne împiedică să soluţionăm problema asta. Ceva ce ţine de dezagregarea cronică a societăţii.

Aşa că ne vom mai ciocni de cîinii hoinari nu o dată pe străzile Chişinăului. Să sperăm că patrupezii vor fi mereu blajini şi nu ne vor ataca.

Mai mult

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

XS
SM
MD
LG