Linkuri accesibilitate

Săptămâna electorală cu Sorina Ştefârţă


Sorina Ştefârţă
Sorina Ştefârţă

„Şi în 2011 în Chişinău se va vota politic, se va vota geopolitic, mai puţin managerial”.


Sorina Ştefârţă: „Când vorbim de un alegător conştient, cred că în primul rând i-a rămas în cap prima confruntare electorală televizată Dorin Chirtoacă - Igor Dodon. Această confruntare a arătat încă o dată că şi în 2011 în Chişinău se va vota politic, se va vota geopolitic, mai puţin managerial, dacă e să vorbim în termeni din ăştea. Şi în contextul ăsta poate că îmi pare rău într-un fel de doamna Valentina Buliga, care face o campanie calmă, aşezată, care vine poate cu acele soluţii, pe care ni le promite Igor Dodon, dar de fapt dacă ne uităm la mesaje cu soluţii, după mine, sunt la ea. Deocamdată campania rămâne polarizată. Sigur că Dorin Chirtoacă este avantajat de faptul că poate spune „am făcut”, indiferent dacă noi suntem de acord cu el, nu suntem de acord cu el. Ceilalţi spun preponderent „vom face”.

Europa Liberă: Pe parcursul săptămânii am avut o noutate absolută a campaniei, cel puţin am aflat într-un comunicat de presă, că Igor Dodon, candidatul PCRM la funcţia de primar al capitalei, s-a dus într-o vizită oficială în Europa. Ce să însemne asta?

Sorina Ştefârţă răspunde întrebărilor lui Vasile Botnaru
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:09 0:00
Link direct



Sorina Ştefârţă: „Asta este o premieră, dar totodată după mine este şi un truc banalizat cumva la maximum, pentru că am mai văzut noi vizite din astea în anumite capitale, chipurile după investiţii, dar de regulă comuniştii mergeau la Moscova. Premiera este că în plină campanie electorală comuniştii şi-au trimis omul la Bruxelles. Nu ştiu cât de oficială a fost vizita, eu m-am uitat joi seara la un reportaj – Dodon stătea în poziţie de drepţi în faţa Comisiei Europene, făcea un fel de dare de seamă, cu cine s-a întâlnit. Singurul lui nume recognoscibil, care mi s-a memorizat a fost Füle, dar nu semna că s-a întâlnit cu Štefan Füle, ci nu ştiu care asistent al asistentului lui Füle, ceva de genul ăsta. Deci numele nu erau deloc relevante, nici măcar pentru publicul cunoscător, cu atât mai puţin pentru publicul lui Dodon, pentru electoratul lui Dodon, care de fapt au fost învăţaţi să nu ia în serios pe aceşti funcţionari europeni. Trecând peste aceste detalii întrebarea logică poate este dacă trebuie să ia calea Europei până la alegeri Maia Laguta, alţi candidaţi înscrişi în cursa electorală. Chiar aş fi curioasă să-i văd pe fiecare cu nişte reportaje în faţa Comisiei Europene.”

Europa Liberă: În campanie am văzut procedee de lovituri sub centură. Sunt oare eficiente?

Sorina Ştefârţă: „Cred că nu mai sunt eficiente. Noi am avut câteva campanii, în care am văzut că cel care e plasat în ipostaza de victimă de fapt are de câştigat. După mine cea mai mare lovitură sub centură, care s-a întâmplat în această campanie sunt cele două falsuri mediatice. Organele de drept cunoscând cine sunt comanditarii, cel puţin asta rezultă din ceea ce au declarat ei pe parcursul acestei săptămâni, nu vor să divulge aceşti comanditari. În cazul dat după mine este o lovitură. Unul – la adresa celor două publicaţii: Ziarul de Gardă şi Timpul. Şi doi – lovitură sub centură la adresa tuturor alegătorilor, pentru că ei sunt puşi în situaţia să meargă la vot şi e posibil să voteze pentru acest candidat, care odată divulgat automat se transformă în infractor. După mine, indirect poliţia sau organele de drept colaborează cu aceşti infractori, dacă nu le dau numele până în 5 iunie. Altminteri la nivel de tehnici nu cred că am fost foarte inventivi în această campanie. Poate ceea ce am remarcat eu într-un text la ziar, aceste mici pancarte, care oamenii şi le atârnă pe la balcoane sau la geamuri. Eu aşa ceva văzusem doar în America, uite că am văzut şi la Chişinău. Alte tehnici? Am remarcat în acest context declaraţia lui Valeriu Pleşca că va oferi o recompensă celui care va veni cu informaţie despre autorul dublului asasinat de la Durleşti. Iată că ieri am mai aflat despre o crimă similară şi după mine este un truc prea ieftin şi o situaţie prea tragică, încât să profiţi de el în campania electorală.”

Europa Liberă: Continuă să fie distribuite pachete electorale, chiar dacă toată lumea se jură că este urât, că este amoral.

Sorina Ştefârţă: „Nu exclud că în această campanie şefii partidelor ar putea să zică „noi nu ştim nimic despre asta, o fac cei din teritoriu”. Sigur că este urât, în continuare o corupere a alegătorului. Deşi nu mai sunt atât de sigură că lumea votează în funcţie de pachet.”
XS
SM
MD
LG