Linkuri accesibilitate

Alegătorul faţă cu sarea, orezul, făina…


Există un mare pericol: cetăţeanul să nu mai aleagă între candidaţi, doctrine şi proiecte, ci între conţinutul unei sacoşe şi conţinutul alteia, între sare şi zahăr.


Sîntem din nou în campanie electorală. Promisiunile curg gîrlă, cutiile poştale ne sunt umplute iarăşi cu fluturaşi electorali multicolori, alegătorii sînt curtaţi de către cei care jinduiesc fotoliul de primar. De altfel, felul în care sînt curtaţi alegătorii e deseori într-atît de desuet-ofensator, încît, în mod normal, electoratului ar fi trebuit demult să i se facă scîrbă de toate aceste campanii. Pentru asta e nevoie însă de puţină reflexivitate.

Iată, bunăoară, un cetăţean cu dizabilităţi a fost invitat deunăzi la o întîlnire cu un candidat la funcţia de primar. După ce candidatul a vorbit de planuri, doctrine şi proiecte, după ce un mare guvernant, coechipier al candidatului, a vorbit şi el de mari proiecte, întîlnirea s-a terminat cu o mică surpriză. Oamenilor veniţi li s-a înmînat cîte o sacoşă în care erau 2 pachete de făină, 2 pachete de orez, 2 pachete de macaroane şi... 2 pachete de sare iodată.

Gestul e, fireşte, frumos şi denotă un soi de grijă a candidatului faţă de oamenii cu dizabilităţi. Numai că cetăţeanul sus-pomenit a fost uşor decepţionat de conţinutul sacoşei. „Iată dacă în loc de două pachete de sare, ei mi-ar fi dat unul de sare şi unul de zahăr, ar fi fost altă viaţă!” mi s-a confesat participantul la întîlnirea electorală. Omul era un pic întristat de faptul că i se dăduse prea multă sare.

Iar acum, stimaţi ascultători, haideţi să dăm frîu liber fanteziei. Imaginaţi-vă că peste două-trei zile cetăţeanul cu pricina va fi invitat la o altă întîlnire, cu un alt candidat, unde i se va înmîna o altă sacoşă, cu un alt conţinut. O sacoşă în care, să presupunem, în loc de sare va fi hrişcă. Păi, ce va simţi oare omul?

Să fiu înţeles corect. Nu am nimic împotriva sacoşelor cu alimente, mai ales dacă ele sînt cumpărate pe banii candidaţilor şi partidelor ce îi promovează. Există aici însă un mare pericol. Acela ca cetăţeanul să nu mai aleagă între candidaţi, doctrine şi proiecte, ci între conţinutul unei sacoşe şi conţinutul alteia, între sare şi hrişcă, între sare şi zahăr. Există pericolul ca favoritul cetăţeanului să devină cel care îi dă o sacoşă mai bogată.

Un prieten de-al meu însă zice să fiu liniştit. Aici oamenii mereu au luat sacoşele, dar au votat cum au dorit, m-a încredinţat prietenul. Să sperăm că are dreptate.
XS
SM
MD
LG