Linkuri accesibilitate

24.05 - Chișinău: Introducerea pașapoartelor transnistrene


Paşapoartele transnistrene urmează să le înlocuiască treptat pe cele de tip sovietic.



24 mai 2011

Ora Moldovei.

Introducerea pașapoartelor transnistrene.

Dan Ionescu: După semnarea acordului de recunoaştere reciprocă a actelor emise de către Chişinău şi Tiraspol, liderul separatist Igor Smirnov nu a întârziat să pună în aplicare o iniţiativă mai veche privind introducerea paşapoartelor transnistrene, care le vor înlocui pe cele de tip sovietic. Eleonora Lisnic are amănunte.

Peste patru luni, la 1 octombrie, organele de interne ale Tiraspolului vor începe să elibereze paşapoarte cu însemnele republicii transnistrene autoproclamate. Paşapoartele transnistrene urmează să le înlocuiască treptat pe cele de tip sovietic, care însă vor fi valabile în stânga Nistrului până la sfârşitul anului 2006. Instituirea paşaportului de cetăţean rmn a fost dispusă de liderul Smirnov printr-un decret semnat încă la 11 mai, dar decizia a fost făcută publică abia ieri în stânga Nistrului, iar astăzi a devenit cunoscută şi la Chişinău.

Să observăm că Igor Smirnov a emis decretul cu cinci zile înainte de întrevederea sa cu preşedintele Vladimir Voronin de la 16 mai, în timpul căreia Tiraspolul a obţinut semnarea unui protocol privitor la recunoaşterea de către Republica Moldova a actelor emise de instanţele transnistrene. Potrivit decretului semnat de Smirnov, paşaportul transnistrean va avea dimensiunile celui sovietic şi va moşteni şi culoarea roşie.

Pe copertă vor fi imprimate cu litere aurii inscripţia „republica moldovenească transnistreană”, inscripţia „pasaport” şi stema entităţii statale autoproclamate. Documentul va avea 28 de pagini şi, aşa cum stabileşte anexa decretului, ele vor fi completate „în cele trei limbi de stat - rusă, moldovenească şi ucraineană”.

La 16 mai, Igor Smirnov i-a propus preşedintelui Voronin ca puterea de la Chişinău să adopte o decizie unilaterală cu privire la neadmiterea evacuării trupelor ruse din regiune până la semnarea unui acord complex privind garanţiile reciproce şi transpunerea acestuia în fapt. Preşedintele Voronin nu a precizat dacă acceptă sau nu acceptă propunerea în cauză, dar a arătat că este dispus să dea curs în mod unilateral unei alte iniţiative.

Şi iată despre ce este vorba – la iniţiativa şefului statului, delegaţia Chişinăului în Comisia unificată de control a propus lichidarea posturilor vamale, fiscale şi de grăniceri din zona de securitate. Majorutatea acestor posturi sunt bilaterale şi trilaterale. Preşedintele Voronin a precizat că dacă Tiraspolul nu va accepta propunerea, Chişinăul „îşi va retrage în mod unilateral posturile de control pentru a permite cetăţenilor să circule liber pe tot teritoriul Moldovei”. O retragere unilaterală ar însemna însă că posturile vor continua să activeze, dar fără reprezentanţii Chişinăului, mai exact fără militarii moldoveni din forţele de pacificare. Copreşedintele Comisiei unificate de control, Gheorghe Roman, a declarat pentru postul nostru de radio că aceasta nu înseamnă că pacificatorii moldoveni vor fi retraşi din zona de securitate.

Gheorghe Roman: „Forţele de menţinere a păcii vor fi prezente atâta timp, până când va fi luată decizia. La moment este vorba numai despre posturile de control, ele se retrag. Adică se propune ca să fie lichidate şi acei pacificatori, care îşi îndeplineau funcţiile la posturile respective, ei vor fi cazaţi în cazarme să se ocupe cu alt lucru referitor la asigurarea ordinii publice.”

Chişinăul a propus lichidarea a şapte din cele 11 posturi ale forţelor de pace existente şi anume: a postului trilateral de la Molovata Nouă, a altor trei posturi moldo-ruse de la intrarea şi ieşirea din Tighina, a postului ruso-transnistrean de la Varniţa, a postului rusesc de la Cocieri şi a postului transnistrean de la Dubăsari.

Din Chişinău, Eleonora Lisnic, pentru Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG