Linkuri accesibilitate

Retrospectiva Jiri Menzel la București


Regizorul Jiri Menzel
Regizorul Jiri Menzel

Jiri Menzel: „sunt foarte fericit de faptul că filmele mele sunt încă îndrăgite în România”.



Presedintele Romaniei Traian Basescu l-a decorat recent pe regizorul ceh Jiri Menzel cu Ordinul Meritul Cultural in grad de Comandor, categoria Promovarea Culturii. „Am fost placut surprins si totodata profund onorat sa aflu despre acest premiu si sunt foarte fericit de faptul ca filmele mele sunt inca indragite in Romania, dupa mai mult de 40 de ani” a spus Jiri Menzel, la o conferinta de presa organizata la sediul Centrului Ceh la Bucuresti. Regizorul ceh a povestit intre altele cum a inceput colaborarea sa cu Bohumil Hrabal unul dintre cei mai mari scriitori ai Cehiei. Traducerea a fost facuta de Anca Marinescu, asistent economic la ambasada Cehiei din Romania.


Jiri Menzel, regizorul premiat la Oscar si legenda vie a cinematografiei cehe s-a aflat la Bucuresti pentru a-si prezenta filmele in timpul retrospectivei organizate de Centrul Ceh in perioada 16-19 mai.

Retrospectiva Jiri Menzel a inceput cu proiectia filmului „Amintiri” (1980). Capodopera lui Menzel, „Amintiri”, este un film poetic a carui actiune se petrece intr-o berarie din perioada interbelica. Actrita slovaca Magda Vasaryova, în rolul principal, interpreteaza rolul adorabilei sotii a
Imagine din filmul „Amintiri” (în original „Postřizeny”)


managerului unei berarii. Aceasta este pentru barbatul sau atat pacoste cat si binecuvantare. Magda Vasaryova este considerata o „femme fatale” a cinematografiei cehoslovace.


Publicul bucurestean a avut sansa sa vada (sau sa revada) sapte filme clasice marca Jiri Menzel, inclusiv primul sau film „Moartea Domnului Baltazar” (1965) si cel mai recent film al sau „In slujba regelui Angliei” (2006), ecranizare a lui Hrabal.

Celelalte filme proiectate in timpul retrospectivei au fost „Micile Perle” (1965), „Trenuri bine pazite” (1966), „Vara capricioasa” (1968), „Ciocarliile pe sarma” (1969) și „Sfarsitul vremurilor vechi” (1989).

*Informatii puse la dispozitie cu amabilitate de Centrul Ceh de la Bucuresti.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG