Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat ultima zi a lunii mai zi fără tutun. Într-un comunicat de presă organizaţia spune că „epidemia” fumatului va ucide anul acesta 6 milioane de oameni, inclusiv vreo 600.000 de nefumători expuşi inhalării fumului de ţigară. Ce părere au despre aceste prognoze sumbre moldovenii, ne spune Paul Hodorogea.
31 mai - Ziua mondială fără tutun
„Eu nu fumez si cred ca nu voi fuma niciodata, pentru ca atita rau cat aduce fumatul organizmului nu poate aduce nimic altceva.”
„Oamenii care fumeaza sunt de caracter slab, ei nu se pot opri.”
„Ei poate sunt pasionati de fumat, dar eu cred ca nu e la modă.”
„N-am incercat sa fumez, nu e sanatos.”
„Fiecare tigara lasa urme care trec foarte greu.”
Pe o banca in parc am intalnit caţiva liceeni care savurau îngheţată. Am fost curios sa-i intreb daca peste câţiva ani se văd cu o ţigară in mână, in loc de ingheţată.
„Am incercat, dar nu mi-a plăcut si de atunci nu fumez.”
„N-am incercat si nici nu o voi face.”
„Unii fumeaza din cauza problemelor care le-au avut, stres, apoi a intrat in deprindere si evident ca e greu sa te lasi. Dar unii care incep pentru companie evident ca nu-i normal.”
Tot aici in parc pot fi intâlniţi si multi fumatori. M-am apropiat de un grup de bărbaţi de peste 50 de ani care stateau de vorba la o bere si scrumbie. Domnul Ştefan, cum s-a prezentat, şi-a aprins o ţigară şi mi-a spus ca la vârsta lui nu mai are nicio şansă renunţe la fumat.
„Si nu numai noi, dar uite cum fumează bobocii ăştia. El e la şcoala dar la recreatie iese si fumeaza mai ceva ca mine. Inseamna ca nu iubim viaţa, trăim cu ziua de azi. Dai un pumn de bani pe tutunul ăsta si pentru ce? E scris cu litere mari ca murim, dar se primeşte ca n-ascultăm. Dar ce sa facem daca medicii fac operatie dar de ici fumează de faţă cu tine?”
Inrăitul fumător s-a pomenit contrazis de colegul lui de bere, Emanuil, care se poate lăuda că dupa 40 de ani de intoxicare s-a debarasat de acest viciu.
„Am avut dorinţa, am spus ca-l lepăd si l-am lepădat. Cei care spun ca-i imposibil sa lasi fumatul, nu-i adevărat. Omul daca vrea, face toate celea.”
Auzind discuţia, al treilea amator de papiroase din acelaşi grup, Tudor, a stins brusc ţigara şi le-a promis ascultatorilor Europei Libere că se lasă de urâta deprindere.
„1 iunie e ziua copiilor, da? De maine imi pun angajamentul sa las fumatul concret, pentru tot restul zilelor mele. E o prostie. Stres? Si ce daca fumezi te linistesti? Mai tare te nebuneşti la cap. Fumez pana la ora 12 de noapte, dar de maine ma las.”
La telefon vicedirectorul spitalului de tuberculoza din Vorniceni, Anatol Bobeico, mi-a spus că de la fumat la tuberculoza nu e decât un singur pas.
„La fumatori probabilitatea este mai mare de a se imbolnavi de tuberculoza. Sunt foarte putini bolnavi nefumatori. Vorbim in fiecare zi cu ei, le spunem ca fumatul e foarte periculos, dar cu parere de rau, majoritatea continua sa fumeze, asa este contingentul nostru de bolnavi.”
Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca tutunul este cauza a fiecarui a zecelea deces al adultilor si reduce viata fumatorului, in medie, cu 15 ani.