Linkuri accesibilitate

Decepţia cronică


Decepţia asta e un indiciu clar că mare lucru nu se întîmplă în R. Moldova.

Realitatea cu amănuntul consemnată de Iulian Ciocan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:33 0:00
Link direct


Aflu că numărul moldovenilor care cred că Moldova merge într-o direcţie greşită a crescut, din noiembrie, cu 5%, ajungînd la 65%. Iar 74% dintre moldoveni susţin că nu au un trai decent. Aşadar, avem de-a face cu o decepţie profundă şi, pe deasupra, cronică. Ea îşi are începuturile încă în zorii tranziţiei, cînd degringolada economică şi dezmăţul social au pus stăpînire pe acest spaţiu.

Numărul celor decepţionaţi nu scade, în ciuda faptului că anii trec şi guvernările se schimbă. Şi nu e vorba aici de faptul că ai noştri compatrioţi sînt alintaţi şi mofturoşi. Decepţia asta e un indiciu clar că mare lucru nu se întîmplă în Republica Moldova. Altceva e că şi cei decepţionaţi sînt deseori de vină că nu le merge bine.

Şi mai grav e dacă nici măcar nu ne mişcăm într-o direcţie greşită, ci stăm pe loc. Eu unul, care am trăit aici aproape toţi anii tranziţiei nici nu prea întrezăresc vreo direcţie. Situaţia din ţară îmi aminteşte de celebra fabulă cu lebăda, racul şi ştiuca, unde cele trei direcţii nu înseamnă şi mişcare.

Nu toţi însă sînt decepţionaţi. Printre cei optimişti şi satisfăcuţi de viaţa lor se numără, cu siguranţă, guvernanţii şi, în general, politicienii. Uitaţi-vă, bunăoară, la protagoniştii actualei campanii electorale. Nu prea par ei decepţionaţi. Dimpotrivă, sînt încrezători, optimişti, puternici, şi au soluţii pentru orice dileme existenţiale. Nu-i vorbă, ei discută despre probleme. Numai că aceste probleme sînt preponderent ale simplilor muritori. Iar ei, politicienii, ştiu cum să le rezolve, dacă, fireşte, vor fi aleşi. Ei bine, situaţia e de o aşa natură, că oricine e ales aici nu poate micşora cohortele celor decepţionaţi. Şi atunci te întrebi: dar pentru cine sînt aceste alegeri? Pentru cei pătrunşi ani de zile de decepţie? Eu nu am un răspuns la această întrebare.

Iar anii, după cum spuneam, trec şi trec. Politicienii autohtoni nu pot scoate ţara din impas. Nici masele decepţionate nu pun mare presiune pe guvernanţi întru modernizarea ţării. Cercul se închide şi devine vicios. Iar ţara buksuieşte, vorba unui vecin de-al meu profund decepţionat...

Mai mult

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

XS
SM
MD
LG