4 iunie 2001
Ora Moldovei.
Comisia pentru Transnistria din Duma de Stat vizitează R. Moldova.
Dan Ionescu: Aflată în vizită în Republica Moldova, Comisia pentru Transnistria a Dumei de Stat s-a declarat în favoarea întăririi prezenţei militare a Rusiei în Transnistria. O atitudine care pare să se plaseze împotriva curentului, mai ales dacă avem în vedere deciziile adoptate la summitul de la Istanbul al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa din noiembrie 1999. În lumina unor asemenea luări de poziţie, este poate mai interesant să aflăm cine a evitat să se întâlnească cu membrii comisiei, decât cine a stat de vorbă cu ei. Îi trec microfonul lui Sergiu Praporşcic.
Delegaţiei Dumei de stat a Federaţiei Ruse pentru soluţionarea diferendului transnistrean, aflată într-o vizită de cinci zile în Republica Moldova, i-a fost refuzată astăzi o întrevedere cu preşedintele moldovean, Vladimir Voronin.
Parlamentarii ruşi s-au aflat trei zile la Tiraspol, unde au avut o întrevedere cu liderul separatist Igor Smirnov, după care intenţionau să se întâlnească astăzi cu preşedintele Vladimir Voronin. Preşedinţia nu a dat explicaţii referitoare la acest caz, vizita deputaţilor Dumei de stat nefiind coordonată cu oficialităţile de la Chişinău.
Conducătorul delegaţiei, preşedintele Comisiei Dumei de stat pentru reglementarea diferendului transnistrean, Gheorghe Tihonov, a făcut sâmbătă la Tiraspol mai multe declaraţii în susţinerea autorităţilor separatiste. Tihonov a spus că Federaţia Rusă trebuie să-şi întărească prezenţa militară în Transnistria, care ar fi în opinia sa, hotarul de Vest al defensivei ruse. Totodată el a afirmat că documentele semnate la summitul OSCE de la Istanbul au doar un caracter de recomandare pentru Moscova şi nu sunt obligatorii.
Gheorghe Tihonov a declarat că Republica Moldova şi Transnistria trebuie să adere la uniunea Rusia-Bielarus ca state separate, ceea ce în opinia parlamentarului rus ar reprezenta o posibilitate reală de a soluţiona conflictul transnistrean. Totodată el a declarat că va insista ca la Tiraspol să fie deschis un consulat al Federaţiei Ruse.
Aflând că preşedintele Vladimir Voronin nu este dispus să-l primească, Gheorghe Tihonov a plecat astăzi la Grodno, Belarus, pentru a participa la Adunarea parlamentară a Uniunii Rusia-Belarus. La Chişinău a venit însă adjunctul său, Pavel Burduhov, care a avut o întrevedere cu vicepreşedintele comunist al Parlamentului, Vadim Mişin.
Solicitat de noi, Vadim Mişin a spus că declaraţiile făcute de Tihonov la Tiraspol sunt „cel puţin incorecte”. În opinia lui Mişin, oficialităţile de la Moscova au o altă părere decât cea exprimată de reprezentantul Dumei de stat. În alt context, Vadim Mişin a încercat să acrediteze ideea că Republica Moldova sub aspect juridic conţine elementele unei federaţii, astfel că federalizarea nu prezintă un pericol pentru integritatea ei teritorială.
Vadim Mişin: „De facto, atunci când am adoptat statutul Autonomiei Găgăuze, noi deja am introdus un element al federalizării, deşi de jure nu suntem o federaţie. Aceasta nu înseamnă că eu optez pentru federalizarea Republicii. Dar aici apare o întrebare principială: trebuie să ne fie teamă de cuvântul federaţie?”
Vicepreşedintele comunist al Parlamentului a mai spus: „dacă transnistrenii acceptă câteva chestiuni principiale, cum ar fi Republica Moldova – stat integru şi singurul subiect al dreptului internaţional, spaţiul vamal şi de apărare comun, o singură monedă naţională, atunci trebuie să se elaboreze statutul regiunii, fără ca să ne cramponăm de dogmele Republica Moldova stat integru, federal sau confederal”.
Soluţionarea conflictului de pe Nistru pe calea federalizării Republicii Moldova se conţine în proiectul de statut special al regiunii transnistrene, avansat de preşedintele comisie de stat a Federaţiei Ruse, Evgheni Primakov. Cunoscut cu denumirea de proiectul Primakov, documentul reprezintă oficial varianta rusă de reglementare a problemei transnistrene.
Din Chişinău, Sergiu Praporşic, Radio Europa Liberă.