Linkuri accesibilitate

Bacalaureat cu supraveghere video


Iurie Cristea: „Lucrurile ar trebui să se miște treptat spre o transparență totală, spre punerea întregii societăți în faţa oglinzii, să vedem adevărata stare de lucruri.”



Liceenii au susţinut astăzi primul examen de bacalaureat, la limba maternă. BAC-ul are loc anul acesta cu reguli noi – lucrările vor fi verificate suplimentar de o comisie specială de experţi independenţi. La un centru de examinare, cu titlu de experiment şi în premieră, elevii au fost filmaţi, iar sala de clasă - izolată electronic ca să se prevină copierea cu ajutorul telefonul mobil. A fost acolo şi corespondentul nostru, Paul Hodorogea:

Am ramas surprins de calmul pe care l-am citit pe chipul absolventilor Liceului Academiei de Ştiinţe. Imediat după ce au susţinut primul examen de Bacalaureat cu supraveghere video, Daniela Cioban şi Vasile Gherasim mi-au spus ca erau deja pregatiţi moral:

Sub supraveghere video

- „Am stiut din timp ca vor fi camere, m-am luat in maini si am vazut lucrarea. Oricum a fost o doza de stres.”

- „Va spun sincer, tehnologiile nu mi-au creeat emoţii. Faptul ca suntem primii – aceasta este mai mult emoţia, pentru ca suntem, practic, in cadrul unui experiment.”

- „Examenul a durat 3 ore. E putin insuficient pentru ca am fost putin presati de timp, mai ales la ultimul subiect, la care era nevoie de mai multa concentrare.”

O altă încă liceană, Doina Bobeica, e de parere ca cei care sustin Bacalaureatul la Liceul Academiei de Stiinte in acest an sunt defavorizati faţă de semenii lor din alte institutii: „Nu cred ca este o experienta negativă. Elevii liceului

oricum s-au pregatit de examene. Cred ca era mai bine daca camerele erau utilizate intr-un liceu de alt gen din republică, spre exemplu intr-un liceu unde in timp s-au depistat anumite cazuri de infractiuni.”

Europa Liberă: In final, mergeti cu totii la aceleasi universitati, cu medii obtinute diferit, aici in conditii mai aspre, ceilalti in conditii mult mai lejere. Va deranjeaza acest lucru?

- „Bineinteles. Sansele sunt diferite. Noi ramanem cu ideea ca aceste note sunt ale noastre si sunt cunostintele pe care le avem in acest moment.”

Alti tineri speră ca si colegii lor din toată ţara au fost supravegheaţi la fel de obiectiv.

- „In viitor nu o sa te afirmi cu aceasta diploma de bacalaureat dar o sa te afirmi cu ce cunosti.”
- „Ar fi bine, pe viitor, sa fie mai multe camere, in alte licee.”
- „Vor fi note obiective. Asta ne va ajuta in continuare sa ne afirmam pe plan profesional si in universitati.”

In opinia vice-directorului liceului, Iurie Cristea, societatea
Directorul adjunct Iurie Cristea

nu e gata sa accepte rezultatele Bacalaureatului daca nu s-ar putea copia in toate liceele: „Parerile expuse intr-un cadru neformal spun ca ar fi rezultate foarte diferite de cele care le obtinem in actualul sistem de securitate. In momentul in care ar fi niste rezultate dezastruoase, probabil, atunci s-ar pune sub semnul intrebarii intregul sistem educational. Lucrurile ar trebui sa se miste treptat spre o transparenta totala, spre punerea intregii societati in faţa oglinzii ca sa vedem adevarata stare de lucruri.”

Iurie Cristea mi-a mai spus ca in sală a mai fost instalat si un dispozitiv de bruiaj, care a facut imposibilă comunicarea la telefonul mobil pe o distanţă de 50 de metri. În acest an lucrarile absolventilor vor fi verificate si de o a treia comisie, care le va reverifica lucrările de nota 9 şi 10 şi cele de o notă netrecătoare.
Previous Next

XS
SM
MD
LG