Linkuri accesibilitate

China, hackerii și Google


„Campania pare să fi fost declanşată din provincia Jinan şi a afectat conturile pe g.mail ale cîtorva sute de utilizatori, înalte oficialităţi guvernamentale americane.”



China a respins afirmaţiile companiei Google că ar fi implicată într-o campanie de spionare a site-ului. Google a declarat că a fost ţinta unui atac cibernetic şi că atacul ar fi pornit din China , hackerii intrînd ilegal în posesia unor parole si date de postă electronică ale unor înalţi oficiali americani, militari, jurnalişti si activişti chinezi. Relatarea corespondenţilor noştri este rezumată de Oana Serafim.

Hillary Clinton, secretarul de stat american a declarat că Biroul Federal de Investigaţii va deschide şi el o investigaţie în legatură cu acest caz: „Aceste afirmaţii nedovedite sunt foarte serioase. Le luăm în serios şi le analizăm pentru că vom face o investigaţie şi vom cere de la Google mai multe detalii care vor fi analizate de FBI care va conduce ancheta.”

China, prin vocea purtătorului de cuvînt al ministerului de externe Hong Lei a respins afirmaţiile companiei Google spunînd că ţara sa luptă şi ea împotriva atacurilor cibernetice: „Hacking-ul este o problemă internaţională şi China este şi ea o victimă. Afirmaţii că guvernul chinez ar sprijini astfel de activităţi sunt lipsite de temei şi au alte motivaţii”

Compania GOOGLE nu a dat vina pe guvernul comunist de la Beijing, a spus doar că atacurile au venit din China, după cum a explicat postului nostru de radio, Peter Barron, directorul pentru relaţii externe al companiei Google pentru Europa, Orientul Mijlociu si Africa: „Campania pare să fi fost declanşată din provincia Jinan, din China şi pare că a afectat conturile personale pe g.mail ale cîtorva sute de utilizatori, inclusiv ale unor înalţi oficialităţi guvernamentale americane, militari, jurnalişti, oficiali din alte ţări Asiatice şi activişti politici chinezi”

Faptul că persoanele afectate au acces la informaţii delicate ridică semne de întrebare despre scopurile hackerilor şi încurajează versiunea că ar fi vorba de spionaj cibernetic şi nu de criminalitate cibernetică. Casa Albă a anunţat că investighează şi ea situaţia dar nu crede că au fost sparte sistemele de protecţie ale poştei electronice guvernamentale.

Ceea ce încurajează speculaţiile este că anul trecut compania Google a trebuit sa se retragă parţial din China, după un conflict cu autorităţile de la Beijing despre cenzura pe care o aplică informaţiilor de pe internet. Atunci Google a vorbit despre un atac extrem de sofisticat asupra infrastructurii sale, care a ţintit mai ales conturile activiştilor chinezi pentru drepturile omului. Şi atunci guvernul comunist a respins acuzaţiile ca fiind „lipsite de temei”.

Beijinul controlează ferm conţinutul internetului, dînd la o parte materialele considerate dăunătoare, precum cele pornografice dar şi ele politice.

Pentagonul a anunţat că pune la cale o strategie de apărare împotriva atacurilor cibernetice care va fi gata în această lună.
XS
SM
MD
LG