În această noapte se încheie campania electorală pentru alegerile locale din 5 iunie. Mâine urmează aşa numita zi a tăcerii când politicienii n-au voie să facă agitaţie iar urnele de vot se vor deschide duminică, la 7 dimineaţa. Cât de bine s-au pregătit autorităţile electorale de acest scrutin, al cincilea exerciţiu electoral în ultimii doi ani şi care sunt particularităţile alegerilor locale, aflăm din relatarea Luciei Diaconu:
La alegerile locale de duminică secţiile de votare vor fi deschise doar pe teritoriul ţării. Asta de vreme ce pentru primarul şi consilierii localitaţii, din sat sau municipiu, şi pentru cei raionali pot vota doar cetăţenii care locuiesc efectiv în acea unitate administrativ-teritorială. Prin urmare, studenţii vor putea vota la locul unde învaţă, şi nu unde îşi au domiciliul stabil.
Cei care locuiesc în sate şi vor merge să voteze vor primi trei buletine – unul pentru primar, al doilea pentru consilierii locali, şi altul pentru cei raionali. Alegătorii din municipii vor vota pe două buletine, iar cei din suburbiile Bălţi-ului şi Chişinău-lui, pentru că îşi vor alege şi consilieri municipali, vor primi patru buletine de vot. În Comrat însă, din cauza numărului mare de candidaţi în consiliul municipal, alegătorii vor primi în loc de buletinele obişnuite o broşură cu opt pagini.
Cetăţenii care au acte expirate nu vor mai putea vota. Aceştia pot însă chiar şi în ziua alegerilor să obţină, gratuit, la secţiile de evidenţă şi documentare a populaţiei un act provizoriu, care le va permite să-şi exercite dreptul la vot.
Altă noutate pentru alegători e că listele electorale vor putea fi verificate şi mîine, adică pînă în ultima zi de campanie, potrivit unor modificări recente la Codul Electoral.
CEC speră ca în acest scrutin calitatea listelor să nu mai poată fi invocată de eventualii contestatari ai rezultatelor, după ce au fost verificate minuţios.
Ce alte măsuri au fost luate pentru prevenirea fraudei, o problemă asupra căreia insistă paridul comuniştilor din opoziţie, a fost întrebat preşedintele Comisiei Electorale Centrale Iurie Ciocan:
„Şi în acest an vor fi aplicate ştampilele de control în actul de identitate a cetăţenilor, în aceste condiţii reducînd la minim posibilitatea de a utilize actul de identitate în alt birou electoral.
Doi: deci reieşind din faptul că avem alegeri locale nu se eliberează nici certificate cu drept de vot, nu se permite nici declararea şederii în localitatea unde nu ai înregistrată nici reşedinţa, nici domiciliu. Şi acest fapt ne oferă nouă încă o garanţie suplimentară că nu vom avea turism electoral. Şi noi am sugerat ca draperiile la intrare, ca una din idei, iarăşi zic ea nu este una bătută în cuie, nu este o decizie adoptată, ca o sugestie – să fie deschise ori excluse. ”
Pentru monitorizarea alegerilor, CEC a acreditat aproximativ 140 de observatori internaţionali şi peste 1000 de observatori din ţară. După miezul nopţii concurenţii electorali nu mai au voie să facă agitaţie, iar în cazul în care aceştia vor încalca prevederile legislaţiei, abilitate să intervină sînt organele de poliţie.
Cele 1955 de secţii de votare vor fi deschise la ora 7 şi vor lucra pînă la ora 21. Autorităţile electorale sînt optimiste şi speră că duminică prezenţa la vot va fi mult peste rata necesară pentru ca alegerile să fie validate.
Din nou Iurie Ciocan: „Este astăzi greu de dat o explicaţie clară de ce anume se întîmplă în aşa mod, dar vreau să vă anunţ că noi sîntem gata să deservim sută la sută toţi alegătorii care sînt înscrişi în listele electorale şi îmi exprim speranţa că numărul alegătorilor care vor participa va depăşi de 50% din cei înscrişi în liste.”
Ca alegerile să fie declarate valabile, este suficient să voteze cel puţin a patra parte, adică 25% din alegătorii înscrişi în listele electorale, conform unei prevederi a Codului Electoral modificată anul trecut. Iar conform listelor, la urne sînt aşteptaţi 2 666 90 de alegători.
În ziua alegerilor, CEC va informa despre rata de participare la fiecare 3 ore şi promite să anunţe primele rezultate preliminare la ora 23. Informaţii preliminare despre cum au votat chişinăuienii, cetăţenii ar putea afla ceva mai devreme, pentru că autoritatea electorală a acceptat desfăşurarea unui sondaj în capitală la ieşirea de la urne, însă nu mai devreme de ora 21, cînd secţiile de votare vor fi închise.