Linkuri accesibilitate

Așteptările, rezultatele (incomplete) și măsura lor


Iurie Ciocan, președintele Comisiei Electorală Centrală, în discuție cu Valentina Ursu despre alegerile desfășurate duminică.




Invitatul interviului matinal este Iurie Ciocan, președintele CEC.


Interviu matinal EL cu Iurie Ciocan despre rezultatele cunoscute ale alegerilor și procedura confirmării lor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:25 0:00
Link direct



Europa Liberă: Ati validat patru Parlamente in cariera dumneavoastră. Cand si cum va fi validat scrutinul din 5 iunie?

Iurie Ciocan

Iurie Ciocan: „Alegerile locale vor fi confirmate prin hotarârile instantelor judecătoresti teritoriale. Acesta este specificul alegerilor locale, cand rezultatele nu se aproba centralizat de un singur organ, dar in fiecare teritoriu in parte.”

Europa Liberă: Cand vor fi cunoscute rezultatele finale?

Iurie Ciocan:
„Vor fi cunoscute pe parcursul zilei de astazi in toate localităţile, dar aceste rezultate urmeaza a fi confirmate, dupa cum am zis.”

Europa Liberă: Dle Ciocan, rezultatele preliminare sunt radical diferite de cele anuntate de un exit-poll difuzat ieri seara, imediat dupa inchiderea urnelor, care spunea ca liberalul Dorin Chirtoaca ar fi avut 53%,

Igor Dodon 41%; iată că CEC arata că Igor Dodon ar fi acumulat 52% si Dorin Chirtoaca 43%; decisiv va fi, totusi, votul din suburbii. Cum se explica aceasta discrepanţă?

Iurie Ciocan:
„Eu as vrea sa las aceste analize pe seama sociologilor si analistilor politici. Noi operam cu procese verbale in original, care sunt semnate de toti membrii organului electoral. Si doar aceste acte au putere juridica. Vom fi gata sa prezentam orice act pentru orice verificare, pentru ca inteleg ca multi vor incerca sa puna la indoiala aceste rezultate. Am urmarit situatia care a avut loc ieri seara si am inteles ca multi concurenti au primit rezultatele exit-poll-ului ca atare, ceea ce nu e bine.”

Europa Liberă: Adica s-ar fi îmbătat cu apă rece...

Iurie Ciocan:
„La noi de fiecare dată se intampla asa dupa

alegeri, cand rezultatele nu sunt conforme asteptarilor.”

Europa Liberă: Pe site-ul CEC ati afisat rezultatele?

Iurie Ciocan:
„Rezultatele sunt atat de multe, 900 de circumscriptii, ele nu poti fi afisate toate pe site. În scurt timp vom plasa informatii succinte despre caştigători.”

Europa Liberă: Chiar azi dimineata, un ascultator al Europei Libere a telefonat si s-a arătat surprins cand a aflat ca doar dupa 30 de minute CEC procesase 60% din voturi, e posibil aşa ceva?

Iurie Ciocan:
„Ultima iesire in fata presei a fost la ora 3 noaptea, fiind procesate in municipiul Chisinau doar 20 la suta din voturi. Nu stiu ce a avut in vedere ascultatorul. Spre dimineata zilei sigur numarul a crescut, desigur.”

Europa Liberă: Contestaţii au fost? Ce nereguli a intregistrat CEC-ul? Unii observatori spun ca ar fi fost un sir de nereguli la mai multe secţii de votare, insuficienta buletinelor de vot, erori in buletine si in listele de alegatori, iar unii concurenti si-au facut propaganda chiar si in ziua de ieri. De asemenea, au fost inregistrate si cazuri de sustragere a buletinelor de vot si fotografierea acestora in cabinele de vot. Multe incalcari, dar putina relevanta?

Iurie Ciocan:
„Într-adevăr, toate aceste contestatii care le-ati enumerat au fost depuse la organele electorale teritoriale si conform legislaţiei in vigoare, constestatiile depuse in ziua alegerilor asupra procedurii de vot se anexează cu procesul verbal si cu toate actele necesare si se transmit instanţei de judecata, pentru a da o apreciere juridica calitatii procesului electoral, atunci cand va fi examinata intrebarea de confirmare a rezultatelor. Noi nu mai examinam aceste contestatii.”

Europa Liberă: Dvs, in calitate de presedinte al CEC vă reproşaţi ceva concret?


Iurie Ciocan: „Mai multe lucruri, dar toate de ordin tehnic si organizatoric pentru toata perioada electorala.”

Europa Liberă: Putem spune la general ca scrutinul s-a desfasurat in limitele normei legale?

Iurie Ciocan:
„Sunt convins.”

Europa Liberă: Acest scrutin ar fi dat mai putine batai de cap autoritatii electorale?

Iurie Ciocan:
„A dat, dar asta e si normal. Totusi, eu cred ca tot ce am facut si ce facem noi este in limita legislatiei in vigoare. In general alegerile s-au desfasurat in mare parte in limita legii.”

Europa Liberă: Rezultatele scrutinului sugereaza ca oamenii au fost activi, participand vot? Sa intelegem ca ar creste interesul pentru alegeri, chiar si daca ele sunt atat de frecvente ?

Iurie Ciocan:
„Eu as face o simpla comparatie. Daca in municipiul Chisinau in 2007 la votare au participat 52 la suta, in aceste alegeri am avut 56 la suta din alegatori care au participat la votare in Chisinau. Numarul alegatorilor a crescut.”

Europa Liberă: Ati testat serviciul electronic, in 43 de birouri din Chisinau, aveti vreo concluzie?

Iurie Ciocan:
„Registrul electronic al alegatorului ne-a arata ca acesta cale este una de perspectiva, si anume acest exercitiu de testare care l-am facut in 43 de birouri ne-a demonstrat ieri inca o data ca suntem pe calea cea dreapta, si noi vom continua munca in aceasta directie, sa implimentam acest proiect pe intreg teritoriul ţării.”

Europa Liberă: Candidatul comunist la Balti poate fi considerat invingator in acest scrutin. Zic despre Balti pentru ca la Chisinau, deocamdata, situatia e aproximativa. S-ar putea sa nu mai avem un al doilea scrutin in capitala de nord a Moldovei.

Bălți, 1991

Iurie Ciocan: „Acest lucru era evident inca de ieri seara, pentru ca e era prea mare diferenta intre primul si al doilea candidat, in ordinea acumularii de voturi. Candidatul PCRM, Panciuc Vasile acumulase in noaptea asta, cand erau procesate jumate din procesele verbale, avea circa 68% din voturi. Era evident trendul ca dansul castiga din primul tur.”

Europa Liberă: Mai sunt si alte orase unde scrutinul a aratat invingatorul din primul tur. Ar putea fi raionul Criuleni, alte localitati...

Iurie Ciocan:
„Practica ne arata ca in cam 60 % din localităţi primarii sunt alesi din primul tur. In doar 40 % din cazuri este organizat turul doi.”

Europa Liberă: Cat va costa turul doi?

Iurie Ciocan:
„Depinde de numarul localitatilor, noi am pregatit suficienti bani pentru acest exercitiu si resursele umane sunt la fel de pregatite. Am planificat, daca nu gresesc, 18 milioane ca suma maximă.”

Europa Liberă: Ati luat vreo atitudine vis-a-vis de pomenile electorale? Chiar si ieri am discutat cu multi alegatori care spuneau ca aceste daruri din partea concurentilor electorali ar fi o umilinţă pentru ei.

Iurie Ciocan:
„Am luat o atitudine, am stabilit ca este cu certitudine o ilegalitate si un abuz din partea concurentilor electorali. Toate materialele care au ajuns la CEC la acest subiect, au fost trimise organelor competente, agentilor constatatori, politiei, pentru a fi documentate in modul corespunzator, si persoanele care l-au comis sa fie trase la raspundere.”

La Cocieri unde au votat locuitorii Corjovei

Europa Liberă: De la Corjovo au parvenit rezultatele? A fost ales primarul in acea localitate „buclucasa”?

Iurie Ciocan:
„Dupa toate datele acolo va fi turul doi. Datele arata ca nu s-a reusit alegerea din primul tur.”

Europa Liberă: Alte incidente au mai fost inregistrate pe parcursul zilei de ieri?

Iurie Ciocan:
„Doar la Corjevo. Dimineata a foast blocat accesul, insăşi localitatea, dar, cu eforturi comune ale autoritatilor Republicii Moldova si Comisiei Unificate de Control am inteles ca s-a restabilit accesul si cetatenii au reusit sa mearga la vot.”

Europa Liberă: Care sunt concluziile acestui scrutin elctoral local?

Iurie Ciocan:
„Cea principala e ca am reusit sa alegem pentru urmatorii patru ani puterea locala. Acolo unde nu s-a reusit avem de organizat turul doi peste două saptamani. Oricum, chiar si peste aceste două saptamani, cand se va desfasura turul doi, noi vom aduce primar si consiliu in fiecare localitate, ceea ce este cel mai important.”

Europa Liberă: Putem trage concluzia despre prabusirea totala a partidelor mici, ca doar rezultatele

votului de ieri arata ca doar patru partide raman in topul increderii moldovenilor?

Iurie Ciocan:
„Asta este vointa poporului. Eu niciodata nu am comentat optiunile politice, asa s-a votat. Cei care sunt vizaţi de aceste scoruri mici urmeaza probabil sa-si faca propriile concluzii.”

Europa Liberă: Nu exista scrutine dificile si mai putin dificile, ce spun observatorii? Ati discutat cu cei nationali si internationali, stiu ca au fost peste o mie.

Iurie Ciocan:
„Observatorii nationali pe parcursul intregii zile au prezentat informatii si chiar observatii fata de activitatea organelor electorale, nu au fost sesizate careva incidente majore care ar fi de natura sa influienţeze rezultatele alegerilor. Dar sigur ca mici noduri se gasesc intotdeauna si peste tot.”

Europa Liberă: Rezultatele preliminare le anuntati la ora 11?

Iurie Ciocan:
„La 11 este preconizat un briefing cu
Alegerile locale se confirma in judecatoriile teritoriale separate de catre fiecare consiliu de circumscriptie de nivelul 2

participarea observatorilor internationali, misiunilor de acreditare si evenimentul este deschis pentru mass-media.”

Europa Liberă: Si dupa asta le transmiteti instantelor judecatoresti?

Iurie Ciocan:
„Da. Alegerile locale se confirma in judecatoriile teritoriale separate de catre fiecare consiliu de circumscriptie de nivelul 2. Aici rolul nostru este mai rezervat un pic. Toata munca in grosul sau a fost facuta acolo in teritoriu, si acolo urmeaza sa fie confirmate si rezultatele.
XS
SM
MD
LG