Linkuri accesibilitate

8.06 - Chișinău: Convorbiri la Moscova și cazul delimitării frontierei cu Ucraina


Moldova - Palanca, border with Ukraine
Moldova - Palanca, border with Ukraine

Vadim Mişin a cerut amânarea ratificării tratatului și s-a angajat să-i convingă pe deputaţii celorlalte două grupuri parlamentare necomuniste să susţină şi ei tratatul.



8 iunie 2001

Ora Moldovei.

Convorbiri la Moscova și cazul delimitării frontierei cu Ucraina.

Dan Ionescu: Astăzi au devnit cunoscute unele detalii în legătură cu convorbirile purtate la Moscova de delegaţia parlametară, condusă de Eugenia Ostapciuc. Pe de altă parte, biroul permanent al Legislativului a amânat ratificarea tratatului de delimitare a frontierei cu Ucraina. Relatează Sergiu Praporşcic.

Biroul permanent al Parlamentului a decis astăzi să amâne cu două săptămâni includerea pe ordinea de zi a Legislativului a chestiunii privind ratificarea tratatului de delimitare a frontierei cu Ucraina. Biroul a luat această decizie, deşi marţi majoritatea comunistă a hotărât să ratifice tratatul în săptămâna curentă. Potrivit unor surse de la Parlament, vicepreşedintele comunist al Legislativului, Vadim Mişin, a cerut amânarea ratificării tratatului pe motiv că el nu este încă gata să prezinte un raport pe această chestiune. Totodată el s-a angajat să-i convingă pe deputaţii celorlalte două grupuri parlamentare necomuniste să susţină şi ei tratatul.

Amintim că semnarea şi apoi încercarea de a ratifica acest document a provocat unul din cele mai mari scandaluri de presă din anul trecut. Protocolul adiţional al acestui tratat prevede „transmiterea în veşnică folosinţă Ucrainei a unei porţiuni de opt kilometri din regiunea comunei Palanca a şoselei Odesa-Reni”. Aceasta a provocat protestele locuitorilor din regiune, care i-au acuzat de „trădare de ţară” pe cei care au semnat tratatul, în special pe fostul preşedinte, Petru Lucinschi.

Rămânând la tema activităţii Parlamentului, vom nota că astăzi biroul de presă al Legislativului a difuzat un comunicat despre vizita oficială a delegaţiei parlamentarilor moldoveni la Moscova, care a avut loc în perioada 6-7 iunie. Potrivit Serviciului de presă, în cadrul convorbirilor cu preşedintele dumei oraşului Moscova, Vladimir Platonov, vicepreşedinte al consiliului Federaţiei Ruse, speakerul Eugenia Ostapciuc a solicitat să se faciliteze accesul mărfurilor moldoveneşti, în special a produselor agricole pe piaţa moscovită. De asemenea, Ostapciuc a menţionat necesitatea creării unui cadru legislativ pentru protejarea juridică a cetăţenilor Republicii Moldova, care muncesc în Moscova.

Să menţionăm, că Eugenia Ostapciuc nu a organizat o conferinţă de presă pentru a informa opinia publică despre vizita la Moscova. Potrivit unor observatori, aceasta se explică prin faptul că preşedintele Parlamentului evită să răspundă la întrebările ziariştilor. La puţinele conferinţe de presă, la care a participat speakerul comunist, a fost secundată sau de vicepreşedintele Parlamentului, Vadim Mişin, sau de şeful statului, liderul comunist Vladimir Voronin.

Din delegaţia oficială a Legislativului de la Chişinău a făcut parte şi reprezentantul opoziţiei, vicepreşedintele Partidului Popular Creştin-Democrat, Ştefan Secăreanu. El a spus pentru Radio Europa Liberă că în cadrul discuţiilor avute cu conducerea Dumei de stat parlamentarii comunişti au declarat că sunt gata să voteze aderarea Republicii Moldova la uniunea Rusia-Bielarus şi să acorde limbii ruse statut de limbă de stat, dacă conflictul transnistrean va fi soluţionat cu păstrarea integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. Pe de altă parte, Ştefan Secăreanu a spus că parlamentarii ruşi au exprimat o opinie, potrivit căreia uniunea Rusia-Belarus este fără perspectivă.

Ştefan Secăreanu: „Am avut întâlniri cu reprezentanţii Dumei orăşeneşti a Moscovei, cu şeful acestei dume, Platonov, cu alte personalităţi din conducerea de la Moscova, inclusiv cu persoane din aparatul Dumei de stat. Din toate discuţiile pe care le-am avut, am tras concluzia că nici ruşii nu-şi pun mari speranţe în viabilitatea acestei aşa-zise uniuni Rusia-Belarus. Fragilitatea acesteia constă tocmai în lipsa unei baze economice, argumente economice.”

Din Chişinău, Sergiu Praporşcic, Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG