Linkuri accesibilitate

Alegerile din R.Moldova în presa română


Presa de la Bucureşti se afla în deplină derută faţă de rezultatele alegerilor pentru primăria capitalei moldovene.


Evenimentul zilei titreaza aparent fara ezitare: Comunistul Igor Dodon a castigat alegerile si chiar comentreaza, citam: „Victoria actualului primar al Chisinaului, liberalul Dorin Chirtoaca, a fost de scurta durata. (…) Dodon se poate declara castigator din primul tur de scrutin”. Candidatul comunistilor este prezentat asa cum se obisnuieste cu invingatorii: 36 de ani, fost viceprim-ministru si ministru al economiei si comertului in guvernul Zinaida Greceanii, doctor in economie. Ziarul adauga si detalii mai picante: a castigat sume frumoase din speculatii financiare pe bursa, ce venituri are si ca ar locui într-o casa noua, in valoare de 400.000 de euro, care nu s-ar regasi printre bunurile declarate oficial.

Romania libera updateaza ritmic informatia, care ramane afisata in evolutie. La sfarsitul dupa amiezii, titlul era neschimbat: „Controverse. Comunistul Igor Dodon ar putea fi noul primar al Chisinaului”. Ultima actualizare vorbeste despre un scor de 51,50% pentru comunistul Dodon si de 44,14% pentru Dorin Chirtoaca, dupa numararea a 50% din voturi. Romania lbiera foloseste epitetul „surprinzatoare” langa cuvantul „victorie”, in stirea de duminica seara si reaminteste ca este pentru prima oara cand comunistii citam, „castiga” alegerile pentru Chisinau. O informatie anterioara, de ieri, vorbea despre rezultatul exit-poll-ului, care il dadea castigator pe liberalul Dorin Chirtoaca.

Portalul de stiri Hotnews Romania posteaza declaratia la cald a liderului social-democrat Victor Ponta, care spune ca regreta din punct de vedere rezultatul alegerilor locale din Republica Moldova. Ar fi dorit sa castige partidele pro-europene, dar, citam, „o sa-mi fie greu vreodata sa uit satisfactia domnului Dorin Chirtoaca cand il aplauda de il dureau mainile pe domnul Traian Basescu”. Politicianul roman spune chiar „cred ca este un blestem si ar trebui sa se gandeasca mai mult la lucrul acesta”.

Hotnews a programat la ora 17.00 o intalnire online intre expertul in politica externa Dan Dungaciu si cititorii portalului. Dialogul este anuntat in urmatorii termeni: „Presa locala si observatorii independenti au vorbit deja despre o influenta majora a Rusiei in alegeri. Dar cum s-a comportat Alianta pro-integrare in aceste alegeri? Si care sunt perspectivele unei tari aflate in prima linie a confruntarii tacute Rusia - Occident?”
XS
SM
MD
LG