Linkuri accesibilitate

„Principele” lui Machiavelli - cartea unui viitor analist politic


Victoria Franțujan
Victoria Franțujan

Victoria Franțujan: „ultimele evenimente arată că politicienii noştri utilizează orice mijloc, pentru a-şi atinge scopurile sale de la promisiuni respectate, până la sacrificarea încrederii acordată de cetăţeni.”



Alla Ceapai a stat de vorbă cu Victoria Franţujan, masterandă în Ştiinţe Politice.

Victoria Franţujan: „Cartea de căpătîi pe care o citesc şi o recitesc, eu, ca viitor analist politic, care tinde să înţeleagă cum funcţionează sfera politică este „Principele” scrisă de Nicolo Machiavelli.”

Europa Liberă: Machiavelli este un scriitor medieval este oare cartea actuală în prezent?

Victoria Franţujan:
„Puţini ştiu de cartea „Principele”, dar toţi ştiu de maxima postulată în ea: „Scopul scuze mijloacele”. Iar ultimele evenimente din ţara noastră arată că politicienii noştri utilizează orice mijloc, pentru a-şi atinge scopurile sale de la promisiuni respectate, până la sacrificarea încrederii acordată de cetăţeni.”

Europa Liberă: Şi la noi politicienii se conduc după maxima: Scopurile scuze mijloacelor?

Victoria Franţujan:
„Maxima e ruptă din context. Scopul pe care îl are în vedere Machiavelli este binele societăţii. Însă în politica noastră de multe ori scopurile restrînse sunt realizate prim maxima dată ceea ce nu este justificat. De aceea aş recomanda politicienilor noştri să citească această carte, deoarece Machiavelli explică cum trebuie să fie şi să se comporte un adevărat lider politic.”

Europa Liberă: Şi cum trebuie să fie un lider politic?

Victoria Franţujan:
„Conform lui Machiavelli el trebuie să fie şi „leu” şi „vulpe”, adică să fie un pic viclean cu oponenţii şi ferm ca un „leu”, în luarea deciziilor şi respectarea promisiunilor.”
XS
SM
MD
LG