Linkuri accesibilitate

„Moldova, te iubesc!” (Săptămîna)


Bătălia pentru Chişinău va fi aprigă (Jurnal de Chișinău).



În editorialul său din Săptămîna, intitulat „Moldova, te iubesc!”, publicistul Viorel Mihail ne explică de ce moldovenii preferă să voteze pentru comunişti. Există o minoritate care vrea unirea cu România şi majoritatea care nu o vrea. Şi anume spaima de unire îi face pe cei mai mulţi să voteze pentru Partidul Comuniştilor, consider Mihail.

Tot în Săptămîna, pe de altă parte, Vsevolod Ciornei constată că trendul preferat de alegători e totuşi cel proeuropean de vreme ce 2/3 din Consiliile locale au fost cîştigate de AIE. Cel care a pierdit, în opinia lui Ciornei, e brand-ul comunist.

De o cu totul altă părere e însă săptămînalul Comunistul. Rezultatele înregistrate de PCRM sînt îmbucurătoare, scrie Comunistul, partidul a obţinut majoritatea în 6 consilii raionale, dar şi în Bălţi şi Chişinău. Şi asta e o mare victorie. În alte 16 consilii raionale PCRM va avea cea mai mare fracţiune.

Comunistul inserează un editorial al lui Veaceslav Valiko care acuză puterea de manipulare a opiniei publice. Săptămînalul Comunistul e convins că atît CEC, cît şi primarul Chirtoacă ştiau deja noaptea că va fi turul doi şi că Igor Dodon îl va depăşi pe candidatul liberal. Numărarea voturilor cu intermitenţe, cu lăsarea suburbiilor la urmă, a fost ca un blockbuster hollywoodian cu un final asemănător cu un duş rece. A fost un scenariu care trebuia să-i descurajeze pe alegătorii comuniştilor.

Jurnal de Chişinău inserează părerea ex-premierului Ion Sturza despre recentele alegeri. Bătălia pentru Chişinău va fi aprigă, mai ales că, în consiliul municipal, comuniştii au obţinut, la limită, majoritatea. Dacă Dorin Chirtoacă va cîştiga alegerile în turul II, AIE are şanse de supravieţuire şi va avea posibilitatea să soluţioneze criza politică, legată de alegerea preşedintelui ţării după propriul scenariu, a declarat pentru Jurnal, ex-premierul Ion Sturza.

Editorialistul Nicolae Negru scrie în Jurnal că unii ziariști și analişti politici vorbesc despre marşul victorios al PCRM în alegerile locale. Ceea ce nu este corect. În consiliile raionale/municipale, pe listele de partid, PCRM a obţinut 36,9%, adică mai puţin decît în alegerile parlamentare – 39,34%. Asta ar însemna că PCRM nu ar trebui să se avînte în alegeri anticipate căci riscă, în pofida succesului răsunător de la Chișinău, să obțină mai puține mandate în parlament decît are acum.

Ziarul Adevărul scrie că Igor Ţurcan, preşedintele Federaţiei de Tenis ucis acum patru zile în urma unei explozii, ar fi putut fi victima reglărilor de conturi legate de recuperarea unor datorii.

Tot în Adevărul, ministrul transporturilor, Anatol Şalaru, spune că fosta conducere a Căilor Ferate a vrut să aducă întreprinderea în faliment pentru a o transmite apoi Rusiei şi că 90% din vagoane şi locomotive sînt uzate. Pe de altă parte, fostul director al CFM, Miron Găgăuz, spune că aceasta a fost doar una dintre soluţiile pe care le-a propus pentru modernizarea întreprinderii şi că nu a insistat ca anume Căile Ferate ale Rusiei s-o administreze. „Am propus să fie organizată o licitaţie internaţională. Decizia urma să fie luată la nivel politic“, explică Miron Găgăuz, în prezent deputat comunist.
XS
SM
MD
LG