Vizita senatorului american John McCain la Chișinău
In cadrul intrevederii cu Marian Lupu, presedintele interimar al tarii, senatorul american si-a exprimat increderea pentru angajamentul actualului guvern pentru reforme si prosperitate. „Acest guvern se afla pe calea
integrarii euro-atlantice si a unei relatii mai bune cu SUA”, a declarat John McCain.
De asemenea, el a accentuat ca prin vizita lui Joe Biden la Chisinau s-a dovedit faptul ca SUA sustine ferm integritatea Moldovei. SUA este angajata sa sustina Republica Moldova in solutionarea problemei transnistrene, a precizat John McCain.
Demnitarul american s-a intalnit si cu premierul moldovean. Vlad Filat este cel care l-a invitat pe McCain la Chisinau, dupa vizita oficiala pe care a efectuat-o in SUA, acum un an. Dupa intrevedere, cei doi interlocutori au sustinut raspuns la intrebarile jurnalistilor. Europa Libera l-a intrebat pe senatorul american daca SUA este hotarata sa ajute Moldova pe termen lung, avand in vedere situatia din regiune si mai ales nesolutionarea conflictului transnistrean.
John McCain: „Statele Unite sunt pregătite şi hotărâte în privinţa unei soluţii a problemei transnistrene, aşa cum declarase răspicat la Chişinău şi vicepreşedintele democrat, Joe Biden. Nimeni nu trebuie să aibă îndoieli în legătură cu politica Statelor Unite – sprijinim cu tărie integritatea teritorială şi independenţa statului moldovean. Trupele
ruseşti pe teritoriul suveran al Moldovei şi ocuparea ilegală a unor părţi din Georgia reprezintă o chestiune care depăşeşte cu mult graniţele celor două ţări.
Principiul fundamental al Naţiunilor Unite şi altor organizaţii în Europa şi lumea întreagă este respectul pentru integritatea teritorială. Prin prezenţa continuă a trupelor ruseşti în Transnitria ruşii încalcă normele comportamentului internaţional. Sper că se vor înregistra progrese la apropiatele convorbiri.”
Europa Libera a cautat sa afle si care este reactia senatorului american la refuzul PCRM de a se intalni atata cu el cat si cu vicepresedintele Joe Biden, tinandu-se cont ca AIE, dar si fosta guvernare comunista, au declarat intentia Moldovei de a se îndrepta catre Occident.
John McCain: „Am fost dezamăgit de alegerea făcută de
conducerea Partidului Comuniştilor de a nu ne întâlni. Am fost deschis să le ascult punctul de vedere şi viziunea asupra viitorului acestei ţări. Le-aş fi ascultat şi respectat punctul de vedere, chiar dacă aş putea să nu fiu de acord cu ei. Poate ne vom vedea la vizita următoare.”
L-am intrebat pe senatorul american ce mesaj ar trebui sa inteleaga oamenii din Republica Moldova dupa ce Vlad Filat si John McCain au primit, in cadrul Forumului Global din Polonia, Premiul pentru Libertate, acordat anual de catre Consiliul Atlantic.
John McCain: „În urmă cu 20 de ani, când Moldova a devenit independentă, puţini ar fi putut prezice un asemenea eveniment. Decernarea premiului reprezintă o recunoaştere a progreselor către democraţie, libertate şi dezvoltare economică făcute în Polonia, întreaga Europă de Est şi în Moldova, unde a apărut o nouă generaţie de lideri tineri.”